Search
Close this search box.

ONAJ KOJI VOLI (EL – VEDUD)

 Hutba br. 23-20/21

ONAJ KOJI VOLI (EL – VEDUD)

 

وَلِلّهِ الأَسْمَاء الْحُسْنَى فَادْعُوهُ بِهَا وَذَرُواْ الَّذِينَ يُلْحِدُونَ فِي أَسْمَآئِهِ سَيُجْزَوْنَ مَا كَانُواْ يَعْمَلُونَ

 

Uzvišeni Gospodar u 180., kur'anskom ajetu sure El – E ‘araf kaže:

 

Allah ima najljepša imena i vi Ga zovite njima, a klonite se onih koji iskreću Negova imena – kako budu radili, onako će biti kažnjeni.

 

U ovom ajetu spomenuta je obaveza vjernika da se obraćaju Allahu dž.š. dozivajući ga Njegovim lijepim imenima i svojstvima. Izgovarajući Allahova dž.š. imena i svojstva u našim ibadetima i dovama, mi spominjemo svoga Gospodara, zazivajući  Njegovu ljubav i blizinu. Jedno od devedestet devet lijepih Allahovih dž.š., imena jeste El-Vedud, Onaj koji je ljubavi pun, Onaj koji voli dobro svim stvorenjima, pa im čini dobro i hvali ih. Upravo, drage i poštovane džematlije, u današnjoj hutbi želim nešto kazati o ovom Allahovom dž.š. imenu i svojstvu.

Postoje mnogi ajeti i znakovi Allahove, dž.š., ljubavi prema Njegovim robovima. Iz kur'anskih ajeta izravno spoznajemo da Allah, dž.š., voli:

 

  • one koji dobra djela čine (el-Bekare, 195; Ali ‘Imran, 134, 148; el-Ma'ide, 13, 93);
  • one koji se kaju i čiste (el-Bekare, 222);
  • one koji slijede Poslanika, s.a.v.s. (Ali ‘Imran, 31);
  • one koji su bogobojazni (Ali ‘Imran , 76; et-Tevbe, 4, 7);
  • one koji su strpljivi (Ali ‘Imran, 146);
  • one koji se na Njega oslanjaju (Ali ‘Imran, 159);
  • one koji su pravedni (el-Ma'ide, 42; el-Hudžurat, 9; el-Mumtehane, 8);
  • one koji se čiste (et-Tevbe, 108); i
  • one koji se na Njegovome Putu bore (es-Saff, 4).

Jedan od znakova da nas Allah, dž.š., voli jeste da nas ljudi vole. Osoba koja je svima draga ili većini ljudi, osoba koju mnogi vole zbog njegove dobrote jeste sigurno znak da ga i Allah dž.š. voli. Osoba koja je omražena u društvu, koju mnogi izbjegavaju, koju ne žele u svom društvu, zasigurno nam pokazuje da ga ni Allah dž.š. ne voli.

 

Ebu Hurejre prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Kada Allah zavoli čovjeka pozove Džibrila i kaže mu: Allah je zavolio tog čovjeka pa ga i ti voli. Kad ga Džibril zavoli, pozvat će stanovnike neba, pa će im reći: Doista je Allah zavolio tog čovjeka, pa ga volite i vi. Kada ga zavole stanovnici neba, bude prihvaćen od stanovnika Zemlje (zavole ga). A kada Allah zamrzi nekoga pozove Džibrila, te mu kaže: Ja mrzim tog čovjeka, pa ga mrzi i ti – i Džibril ga zamrzi, zatim pozove stanovnike Nebesa dozivajući: Allah mrzi tog čovjeka pa ga i vi mrzite. Zatim ga i oni počnu mrziti te Allah dadne da bude omražen na Zemlji.“ (Buhari i Muslim)

 

Još jedan od znakova Allahove dž.š., ljubavi jeste da onoga koga Allah zavoli, podari mu da razumije vjeru. Uzvišeni Allah kaže: O vjernici, ako se budete Allaha bojali, On će vam sposobnost darovati pa ćete istinu od neistine moći rastaviti i preko ružnih postupaka vaših preći i oprostiti vam. – A Allahova dobrota je neizmjerna. (El-Enfal, 29) Allahov Poslanik s.a.v.s. je govorio: Allah daje ovaj svijet i onima koje voli kao i onima koje ne voli, a vjeru daje samo onima koje voli, pa onoga kome je data vjera njega je Allah zavolio.

 

Od znakova da nas Allah dž.š., voli jeste i da nam On podari blagost u našim postupcima. Allahov Poslanik s.a.v.s., je rekao: Kada Allah želi dobro stanovnicima neke kuće, među njih ubaci blagost. (Ahmed i Tirmizi)

 

Poštovana braćo, ne treba potcjenjivati nijedno dobro djelo koje nas može dovesti do Allahove ljubavi. O tome nam kazuje i jedna predaja u kojoj stoji da su se ashabi požalili Božijem Poslaniku, a.s., da jedan od njih svaki puta kada predvodi džemat uči suru Ihlas, Kul huvallahu ehad. Poslanik, a.s., ga je pozvao i upitao da li je to istina? Kada je to ovaj ashab potvrdio, Poslanik ga je potom upitao da li je to zato što ne zna ništa drugo iz Kur'ana, a ashab je rekao da zna mnogo Kur'ana napamet, ali da ovu kratku suru uči svaki put jer ju je zavolio. A Poslanik, a.s., tada reče prisutnima: „Tako mi Allaha, Allah ga je zavolio zato što on voli suru Kul huvallahu ehad“. Pogledajte draga braćo, jedna kratka sura je bila razlog da Allah zavoli čovjek. Zato, nemojmo potcjenjivati nijedno dobro djelo koje radimo, jer ono može biti razlog da nas Allah Uzvišeni zavoli.

Kada čovjek spomene nekoga od Allahovih, dž.š., robova po nekoj pohvali, on njega na neki način uzdiže, podiže mu vrijednost. Ali, kada spomene Allaha dž.š., tada se podiže njegov stepen i veličina kod Svevišnjeg Gospodara.

Poštovane džematlije, da bismo stekli Allahovu, dž.š., ljubav, trebamo se ponašati kao onaj, koga Uzvišeni Allah najviše voli, a to je Muhammed, alejhisselam.  A on je činio djela koja Allah, dž.š., voli. Zato odlučimo već ovog petka da činimo djela koja je činio i naš dragi Poslanik, da , kao što je to jedan naš čuveni alim kazao, budemo ključevi  svakog dobra i budemo katanci svakog zla, jer to je put do Allahove, dž.š. ljubavi.

Molim Allaha, dž.š., da nas uputi, učvrsti i pomogne na pravom putu, i da nas učini dostojnim Svoje ljubavi.

Amin!

 

 

U Velikom Čajnu, 12.02.2021.

 

Eldar Zajić, IVa