Search
Close this search box.

Zasađen drvored lipa uz džamiju

drvored lipaSadnjom drvoreda lipa na platou ispred školske džamije u petak, 4. decembra 2015. godine započeo je projekt hortikulturnog uređenja dijela kompleksa Medrese.

Drveće su posadili dugogodišnji zaposlenici i saradnici Medrese i na taj način ostavili simbolički trag svog doprinosa njenom razvoju.

– Ovog proljeća smo, povodom ispraćaja jubilarne dvadesete generacije maturanata započeli sa realizacijom dijela projekta vanjskog uređenja kompleksa Medrese. Uređene su pristupne staze koje povezuju đački dom sa džamijom i saobraćajnicom koja vodi ka školskoj zgradi, izgrađeni su vanjski amfiteatar uz đački dom i parking pored džamije, te postavljena rasvjeta. Uređenjem zelenih površina i postavljanjem ograde na džamijski harem ovaj dio kompleksa bit će u potpunosti dovršen.

Odlučili smo se da sa vanjskim uređenjem krenemo od platoa džamije jer se u njenom haremu nalazi vakifska ploča, pa nam je bila želja da baš taj dio našeg kompleksa bude najljepši – kazao je direktor Medrese Dženan Handžić.

Sadnja drveća i briga o životnoj sredini općenito predstavljaju važan dio islamske kulture i tradicije. U hadiskim zbirkama zabilježene su brojne predaje koje obavezuju muslimane na odgovoran odnos prema prirodi. Tako, naprimjer, u Buharijinom Sahihu čitamo ove Poslanikove, a.s., riječi: “Koji god musliman zasadi drvo ili posije neku biljku, pa njihove plodove budu jele ptice, ljudi ili životinje, to će mu se računati kao sadaka”. Zato sadnja drveća i uređenje zelenih površina za muslimane imaju i svoj vjerski, ali i kulturno-historijski značaj.

– Od autora smo tražili da prilikom izrade projekta hortikulture vode računa o našoj kulturi i tradiciji. Zato se među biljkama koje sadimo nalaze i lipe, jorgovani i hadžibeg, biljke koje već stoljećima krase džamijske hareme i naše avlije, i predstavljaju dio prepoznatljivi dio naše stambene kulture – ističe direktor Handžić, izražavajući nadu da će zasađene lipe ne samo uljepšati ambijent Medrese, nego i svjedočiti o starosti džamije pored koje se nalaze, kao i čuvanju bošnjačke tradicije.

Lipe su posadili Džemal Salihspahić, dugogodišnji direktor Medrese, Irfan Selman, projektant svih objekata kompleksa Medrese, Dženan Handžić, sadašnji direktor Medrese, Amela Numanagić, pomoćnica direktora za đački dom, Muhamed Mušinbegović, profesor Fikha i Tefsira, Asim Lemeš, blagajnik, Fahrudin Jusić, domar, i Ejub Begić, računovođa. Ideja je da u budućem periodu svako zaposlen u Medresi zasadi po jedno stablo.

Hortikulturno uređenje se izvodi prema projektnoj dokumentaciji renomirane sarajevske firme „Ana-HUP“ d.o.o. Sarajevo, uz stručni nadzor baštovana Sidika Bukurevića iz Visokog.

Više fotografija u foto albumu na fb stranici Medrese.