Search
Close this search box.

Veliki jubilej „Preporoda“ obilježen i u Medresi: 1000 brojeva novina uz koje odrastaju generacije vjernika

promocija preporoda

U srijedu, 13.11.2013 godine, poslije jacije namaza u školskom amfiteatru održana je promocija 1000-tog broja islamskog informativnog lista „Preporod“. Tim povodom gosti medrese su bili i o „Preporodu“ govorili prof. dr. Enes Karić, mr. Mehmedalija Hadžić i mr. Meho Šljivo.

Prisutnima je dobrodošlicu poželio direktor Medrese, Dženan Handžić. U svom kratkom izlaganju kazao je da se radi o veoma značajnom jubileju, te potcrtao da je tokom proteklih preko 40 godina svoga postojanja „Preporod“ bio svjedok naše vjerske i društvene stvarnosti, donosio nam radosne vijesti i ukazivao na ružne postupke i pojave, te kao takav bio i ostao „svjetiljka koja sija“.

U svom obraćanju, prof. dr. Enes Karić je prisutne proveo kroz kratku historiju islamskih časopisa gdje naglasio da „Preporod“ na svojevrstan način nastavlja tradiciju pisane novinske riječi Bošnjaka i u teškim komunističkim vremenima. Akademik Karić je istakao da je i njegov intelektualni i novinarski život usko vezan za pisanje u „Preporodu“.

Urednik „Preporoda“ mr. Meho Šljivo bio je u ulozi moderatora, te je poslije prof. dr. Enesa Karića najavio obraćanje mr. Mehmedalije Hadžića, istaknutog intelektualca koji je uz prekide nekoliko puta bio urednik „Preporoda“. Profesor Mehmedalija Hadžić dotakao se prvih dana izlaženja i štampanja ovog lista kada je kao mladi saradnik bio među kako je rekao: „intelektualnim gromadama tog vremena“ istakavši kako su ti dani „Preporoda“ bili zaista teški.

Urednik Šljivo na kraju promocije iznio je osnovne informacije o „Preporodu“ danas kao i planove za budućnost.

– Vrlo je važno – istakao je profesor Šljivo – uključivanje mladih u rad „Preporoda“ čime bi budućnost svakako bila svjetlija. Na kraju promocije gostima se zahvalio i direktor Fondacije „Osman ef. Redžović“ profesor Džemal Salihspahić.