Search
Close this search box.

Savjetovanje o učeničkim i studentskim domovima IZ

Povodom skorog završetka izgradnje studentskog doma „Vrbanjuša“ koji je Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, a na osnovu odluke reisu-l-uleme Kavazovića, jučer je u Sarajevu održano savjetovanje na temu „Domovi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sa posebnim osvrtom na ekonomsku opravdanost uspostave“. Na spomenutom skupu referat je između ostalih podnijela i mr. Amela Numanagić, pomoćnica direktora za nastavu u našoj medresi.

Nakon uvodnih riječi direktora Uprave za pravne i administrativne poslove Rijaseta Ismaila Smajlovića, učesnicima ovog jednodnevnog savjetovanja obratio se reisu-l-ulema Kavazović: „Na današnjem savjetovanju prodiskutirati ćemo rad domova unutar Islamske zajednice općenito. Naše medrese su još od svog osnivanja bile ustanove internatskog tipa. Sve su na neki način imale mjesta za stanovanje učenika, profesora itd. Briga za održavanjem domova se uglavnom svodila na vakufe i ono što su vakufi mogli da obezbijede. Stoga smo danas ovdje da razmijenimo dosadašnja iskustva kako bi Uprava i Fakultet islamskih nauka na najbolji način organizirali rad doma na Vrbanjuši i kako da se na najbolji način domom ekonomski upravlja“, kazao je između ostalog u uvodnom obraćanje reisu-l-ulema Kavazović.

Kako su istakli organizatori, cilj jučerašnjeg savjetovanja bio je da se obrade najznačajnija saznanja o važnosti domskih ustanova, načinu i mogućnostima osnivanja prema važećim propisima, mogućnostima odgojnog djelovanja iz domena teorijskog i iskustvenog rada u domskim ustanovama Islamske zajednice i ekonomska dimenzija uspostave, rada i održavanja domova. U okviru program savjetovanje podijeljenog u dvije sesije predstavljena je projekat studentskog doma „Vrbanjuša“, a izlaganja su imali Mensur Karadža, dr. Kenan Musić, mr. Amela Numanagić, Zejnil Rebihić, Ramiz Jelovac te Mustafa Bašić.