Search
Close this search box.

Proučena hafiska dova hfz. Nijazu i hfz. Adisi Aganhodžić

Facebook
Twitter
LinkedIn

hafiska dova aganhodzicUz prisustvo Reisu-l-uleme IZ u BiH, Husein-ef. Kavazovića, njegovog zamjenika, Husein-ef. Smajića, muftije sarajevskog, Enes-ef. Ljevakovića i brojnih zvanica, u nedjelju, 20. decembra je u školskoj džamiji medrese “Osman-ef. Redžović” proučena hafiska dova bračnom paru Nijazu i Adisi Aganhodžić, oboma zaposlenim u Medresi.

U skladu sa uobičajenim protkolom, dobrodošlicu u ime domaćina prisutnim je poželio direktor Medrese Dženan Handžić. U svome obraćanju spomenuo je 12 učenika i učenica Medrese koji su do danas stekli titulu hafiza Kur'ana, podsjetio na uspjehe učenika Medrese na međunarodnim takmičenjima, te čestitao novim hafizima ukazujući na ogroman napor i žrtvu koju su podnijeli kako bi uspješno završili ispit.

Muftija sarajevski i predsjednik Školskog odbora Medrese, dr. Enes Ljevaković se također obratio kao jedan od domaćina. Uz čestitke hafizima i školi na velikom uspjehu koji je bio i povod okupljanja, Muftija je govorio o značaju koji hifz i hafizi imaju u njegovanju i čuvanju Allahove riječi. Posebno se osvrnuo na činjenicu da se radi o prvom primjeru u historiji naše islamske zajednice da je jedan bračni par zajednički položio ispit pred Komisijom za hifz Rijaseta što događaju daje poseban značaj.

Nakon toga prisutni hafizi su proučili odlomke iz Kur'ana. Uz tri hafiza zaposlena u Medresi, kao i nekadašnje učenike Medrese hafize, kur'anske ajete učili su hafizi iz Zenice, Visokog i Kiseljaka.

Zamjenik Reisu-l-uleme, Husein ef. Smajić, dugogodišnji predsjednik Školskog odbora Medrese se obratio prisutnima nakon učenja Kur'ana. On je govorio o kontinuitetu islamske učenosti i uleme koja je obilježila ovaj kraj i o razvojnom putu Medrese na čijem je čelu Školskog odbora dugo bio. Ukazao je i na značaj zajedništva i vrijednost izučavanja Kur'ana.

Nakon toga prešlo se na najsvečaniji dio skupa. U veoma emotivnoj atmosferi novi hafizi su proučili kratke kur'anske sure, a njihov muhaffiz dr. Safet Husejnović iz Zenice proučio je dovu.

Potom se skupu obratio reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović. Uz čestitke hafizima i školi u kojoj rade, Reisu-l-ulema je, referirajući na činjenicu da su novi hafizi bračni par potrcrtao značaj porodičnih vrijednosti u odgoju. Nakon toga hafizima je uručio diplome.

Svoje darove hafizima uručili su i predstavnici Medrese, Fondacije “Osman-ef. Redžović”, Fonda “Bošnjaci”, Fondacije za hifz časnog Kur'ana, Općine Ilijaš i mnogi drugi.

S obzirom da je Medresa od ranije među profesorima imala četvero hafiza, uz hfz. Nijaza i hfz. Adisu sada ih je ukupno šest, što znači da je svaki peti član Nastavničkog vijeća hafiz Kur'ana.