Search
Close this search box.

Priredba povodom Dana nezavisnosti i u Medresi

Facebook
Twitter
LinkedIn

dan nezavisnost 2014 2U četvrtak 27.02.2014, u školskom amfiteatru je održana priredba u povodu  obilježavanja Dana nezavisnosti. Program je počeo u 15:30 u školskom amfiteatru. Nakon intoniranja državne himne, publici se predstavio školski hor sa prigodnim numerama „Ja sin sam tvoj“ i „Zemljo moja“.
Okupljenim učenicima i profesorima potom se obratio direktor Medrese Dženan Handžić. On je rekao da je dio kulture svakog naroda obilježavanje državnih datuma. Naglasio je važnost Dana nazavisnosti i to kako nikada ne smijemo zaboraviti borbu za slobodu bosanskog naroda i one koji su poginuli braneći tu slobodu.
– Nezavisnost Bosne i Hercegovine je kapital koji ne smije biti uništen. Za tu slobodu ginuli su i Husein-kapetan Gradaščević i muftija Šemsekadić, i u vrjieme Turske, i u vrijeme Austrougarske. To je jedan veliki bosanski san koji je realiziran 1992. godine, kada je 64% građana BiH kazalo da žele živjeti u nezavisnoj državi ravnopravnih naroda i građana.
Takve države danas, zahvaljujući agresiji naših susjeda, a onda i Dejtonskom mirovnom sporazumu nažalost uglavnom nema, u smislu da na velikom dijelu teritorije naše države vlada aparthejd. Dovoljno je samo da se sjetimo kako se uskraćuju prava bošnjačke djece u Konjević-Polju, gdje se oni koji nisu ubijeni u ratu doubijaju nepravdom, skupa sa svojom djecom – kazao je direktor Handžić, te na kraju svog obraćanja još jednom pozvao prisutne da mrak koji nas okružuje ne rastjerujemo štapom, nego svjetlom: dobrom, znanjem, obrazovanjem i pozitivnim vrijednostima.  
Prisutni su imali priliku pogledati video prezentaciju o Danu nezavisnosti koji su pripremili učenici drugog razreda Harun Alijagić, Melika Alić i Zejneba Mahmutović, i tako se detaljnije upoznati sa teškim trenucima iz vremena održavanja referenduma početka borbe za zvaničnu nezavisnost BiH.
Nakon videa je uslijedila premijera predstave „Hamlet u selu Mrduša Donja“ hrvatskog pisca Ive Brešana, parodije na tragediju „Hamlet“ engleskog pisca Williama Shakespearea. Radi se o zahtjevom projektu u čiju su pripremu članovi dramske sekcije uz pomoć profesorica, Amine Dizdar i Alme Smailbegović uložili mnogo truda, i na kraju zaradili ovacije publike.
Nakon predstave su članovi dramske sekcije iz mlađih razreda pripremili malo iznenađenje na svoje kolege maturante kojima je ovo bila posljednja predstava u kojoj glume u toku svog školovanja. Amina Bećirović ih je pozvala na scenu, i veoma emotivnim nastupom im se svima, a posebnu Emrahu Seljaciju, zahvalila za sve što su od njih kao starijih kolega u prethodnom periodu naučili.
Nadamo se da su prisutni uživali a svima nama ovakve priredbe trebaju poslužiti kao trajno podsjećanje na one koji su nam omogućili mir i slobodu.

Sulejman Lužić i Halid Lužić, II-a

dan nezavisnost 2014 3