Search
Close this search box.

Prezentacija “Ebru” umjetnosti

ebru1

U saradnji sa kulturnim centrom „Yunus Emre“ iz Fojnice i istanbulskom općinom Umraniye u četvrtak 06. februara ove godine u popodnevnim satima u amfiteatru naše medrese upriličena je prezentacija tradicionalne turske ebru umjetnosti.

Ebru je umjetnost slikanja po površini vode. Ona se u početku koristila u uvezivanju knjiga, dekorisanju papira i predmeta, i kao bordura na slikama i levhama. Kako se sve više razvijala, ebru umjetnost sve je više dobijala izgled zasebne umjetnosti, tako da su umjetnici počeli sa ukrašavanjem prostorija i enterijera apstraktnim ebru slikama, te je tako ebru postao zaseban dio islamske umjetnosti. Neke od specifičnosti ebrua jesu recimo to, da se ne mogu izraditi dva identična ili potpuno ista ebrua, zatim da sam umjetnik ne može znati kako izgleda njegova slika sve dok papir ne izvuče iz posude.

Kroz predavanje koje su održali gosti moglo se saznati dosta o ovoj za nas neobičnoj umjetnosti. Uslijedilo je i praktično demonstriranje načina na koji se izrađuje ebru, što je popraćeno izvođenjem muzike na naju, uživo. Nekoliko učenika imalo je priliku da se i sami okušaju u izradi ebrua, a na nagovor gostiju, svoje umjetničke sposobnosti iskušao je i direktor medrese Dženan Handžić.

Đaci su sa velikom pažnjom propratili ovaj svojevrsni umjetnički performans, pa stoga raduju najave da bi se saradnja sa kulturnim centrom „Yunus Emre“ mogla i nastaviti.

Zahvaljujemo se kulturnom centru “Yunus Emre” i općini Umraniye što su nam omogućili da se upoznamo sa ovim zanimljivim načinom slikanja. Želimo im puno uspjeha u narednim projektima.

ebru2

 

ebru3

 

ebru4