Search
Close this search box.

Počela “Mala medresa 2015”

Facebook
Twitter
LinkedIn

vijest mala medresa 2015 medijiVeć nekoliko godina Medresa „Osman-ef. Redžović“ u saradnji sa Islamskom zajednicom Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB) uspješno realizira projekt „Mala medresa“. Radi se o ljetnoj školi, ekukativnom programu osmišljenom za bošnjačku djecu uzrasta od 14 do 18 godina koji su rođeni i odrastaju u USA. Cilj programa je da polaznici tokom 15 dana boravka u Medresi kroz klasične časove, predavanja, kvizove, radionice, nastavu u prirodi, terensku nastavu i izlete saznaju više o svojoj vjeri i bolje se upoznaju sa kulturno-historijiskim naslijeđem i prirodnim ljepotama svoje domovine.

Ovogodišnja, šesta po redu „Mala medresa“ počela je svečanim otvaranjem u školskom amfiteatru, u ponedjeljak, 20.7.2015. Nakon proučenog ašereta, polaznici ljetne škole i njihovi roditelji su se kroz kratki dokumentarni film upoznali sa školom domaćinom.

Nakon filma im je dobrodošlicu poželio direktor Medrese. U svome obraćanju naglasio je važnost ovog projekta i zahvalio se Islamskoj zajednici Bošnjaka Sjeverne Amerike na saradnji, a polaznicima ljetne škole i njihovim roditeljima na ukazanom povjerenju.

– Cilj ovog projekta je pomoći mladim ljudima koji žive u dijaspori da na najbolji način nose emanet vjere i emanet Bosne – kazao je direktor Handžić, te istakao kako povećanje broja polaznika „Male medrese“ iz godine u godinu najbolje govori o važnosti projekta, ozbiljnosti organizatora i odlučnosti roditelja da pomognu svojoj djeci da ne zaborave svoje porijeklo, vjeru i identitet.

Prisutnima se u ime ICNAB-a kao suorganizatora „Male medrese“ obratio hfz. Muriz-ef. Mešić“, koordinator projekta i imam u Čikagu. On je prisutnima prenio selame glavnog imama, mr. Sabahudina ef. Ćemana, zahvalio se domaćinima na gostoprimstvu i uloženom trudu u organizaciji ovog programa i poželio mnogo uspjeha u radu. Kazao je i kako polaznici Ljetne škole islama trebaju biti sretni, ponosni i zahvalni jer im se pružila životna prilika da pohađaju ovaj program, a tu priliku nemaju mnogi Bošnjaci širom svijeta.

Plan rada za narednih petnaest dana, pravila i očekivanja predstavila je Amela Numanagić, pomoćnica direktora za đački dom, nakon čega je izvršena prozivka prisutnih i uručenje nastavnih i promotivnih materijala. Treba istaći a je

Po završetku ceremonije otvaranja, učesnici „Male medrese“ i njihovi pratioci uputili su se u Visoko, gdje su prisustvovali manifestaciji „Bajramsko veče“ u organizaciji Općine Visoko i Medžlisa IZ Visoko. Time je i zvanično počela realizacija aktivnosti ovogodišnje „Male medrese“, u sklopu koje će učesnici učiti o svojoj domovini u svojoj domovini, o maternjem jeziku na maternjem jeziku, o svojoj vjeri, kulturi i tradiciji, na časovima iz pet nastavnih predmeta: Uvod u Kur'an, Akaid, Fikh, Historija BiH i Bosanski jezik. U poslijepodnevnim satima na programu su razne psihološke radionice, predavanja, sportski sadržaji i druženja. Vikendima su planirani cjelodnevni izleti u Sarajevo, Mostar, Počitelj, Tešanj, Travnik i Srebrenicu. Sve aktivnosti realiziraju profesori Medrese, uz podršku učenika medrese – domaćina koji će tokom cijelog programa biti uz učesnike.

Sve aktivnosti u sklopu ovogodišnje „Male medrese“ možete pratiti na fb stranici projekta facebook.com/MalaMedresa.