Search
Close this search box.

Održano savjetovanje za 180 imama i vjeroučitelja sa područja Muftijstva sarajevskog

savjetovanje 1U subotu, 7. i nedjelju, 8. decembra, Medresa “Osman-ef. Redžović” bila je domaćin savjetovanja u organizaciji Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini kojem su prisustvovali imami i vjeroučitelji sa područja medžlisa IZ Fojnica, Kiseljak, Kakanj, Gračanica k/Visokog, Visoko, Breza, Vareš i Olovo.

Uvodnu riječ je održao muftija sarajevski, Husein ef. Smajić. U svom izlaganju je prisutne upoznao sa ciljevima stručnog usavršavanja imama i vjeroučitelja. Najavio je i protokol seminara predstavivši dosadašnje napore i ostvarenja ovog projekta. Napomenuo je da je ovo osamnaesto stručno druženje imama na području naše domovine.

Ovaj seminar je prilika da se pored stjecanja novih saznanja i vještina analizira uloga imama i vjeroučitelja u sustavu i organizaciji  Islamske zajednice, uzimajući  u obzir vizije i projekcije Islamske zajednice u narednom periodu.

Radni dio seminara otvorio je rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prof. dr. Amir ef. Karić koji je govorio na temu: „Uloga imama i vjeroučitelja u sistemu Islamske zajednice sa fokusom na jedinstvo i međuljudske odnose – društveni kapital zajednice.“

Valja napomenuti da je ovo predavanje privuklo posebnu pažnju prisutnih, vrlo zanimljivim jasnim i preciznim idejama, vizijama, planovima, metodama i savjetima.

Teoretičari i istraživači društva kažu da su za razvoj jedne organizacije ili društva u cjelini, od primarnog značaja tri vrste vrijednosti (kapitala): ljudski, društveni i ekonomski, to su resursi na kojima se gradi uspjeh bilo koje zajednice; od one najjednostavnije do onih velikih i organizacijski komplikovanih.

Dr. Karić apelovao je, sa stanovišta potrebe, da se dodatno na ovom planu djeluje, da jedni druge ohrabrujemo, da jedni druge pomažemo, da jedni druge potičemo na dobro, da radimo dodatno na sebi u formalnom i  neformalnom smislu, kako bismo bili uzor i  inspiracija svojoj djeci; djeci  u mektebu, u komšiluku, cijelom društvu i svojoj Zajednici.

„Ako ćemo govoriti o vrijednosti znanja, moramo na sebi dodatno raditi.“ – bila je još jedna od poruka.

Ako Rijaset uspije probuditi tu inicijativu i energiju u svakom pojedincu, bit će zaista, jedna velika lokomotiva ili drugim riječima uzor našem narodu. Jer, snaga je u džematu, a ne u pojedincu.

U tom smislu, ovaj seminar daje poruku kako svi trebamo davati inicijative u svojim poslovima, raditi krajnje posvećeno i uz maksimalan angažman jer samo na takav način možemo se nadati napretku nasih institucija i Zajednice.

savjetovanje 2

Radni dio seminara obilježila su predavanja Ibrahim ef. Begovića i mr. Nezira ef. Halilovića. Predavanje Ibrahim ef. nosilo je naziv „Saradnja muallima i vjeroučitelja u odgojno-obrazovnom radu – stanje i perspektive”. Upravo ta uvezanost ljudskih resursa Zajednice, nadopunjavanje, razmjena informacija I zajednički angažman obezbjeđuju uspjeh  na polju mektebske ali i školske nastave.

savjetovanje 3

Mr. Nezir ef. Halilović  je govorio na temu „Težnja ka top formi u nastavi islamske vjeronauke“.

Ovo predavanje je obilježeno modernim pristupom planiranja i izvođenja nastave Islamske vjeronauke predstavljeno kroz faze koje prolazi, poput faza ljudskog života. Ove faze rađanja, djetinjstva, adolescencije, punoljetstva, starosti i smrti ne odnose se samo na faze nastave nego i na osobni profesionalni rast vjeroučitelja.

U nedjelju, 8. decembra je održan seminar sa još pet medžlisa (Gračanica k/Visokog, Breza, Olovo, Vareš i Visoko) čime je okončan ciklus savjetovanja za imame i vjeroučitelje na području Muftijstva sarajevskog, kojim su obuhvaćeni svi medžlisi s ovoga područja. Raspored predavanja je bio identičan kao prethodnog dana, s tim što se na kraju drugog dana savjetovanja prisutnima kratko obratio i Džemal-ef. Salihspahić, dugogodišnji direktor Medrese “Osman-ef. Redžović”.

 

Eldin Mehmedović/medresa.org