Search
Close this search box.

VIDEO: Dan državnosti, stara tema na novi način

zastava-bih

Svečano obilježavanje Dana državnosti BiH već godinama, nažalost, ne prolazi onako svečano kako to jedan od najznačajnijih datuma u našoj historiji zaslužuje. Ne samo da ga neki državljani Bosne i Hercegovine u potpunosti negiraju, nego se i dijelu države u kojem je 25. novembar zvanično neradni dan ta odluka ponekad ne poštuje. Među institucijama koje su Dan državnosti obilježile na dostojanstven način bila je i Medresa „Osman-ef. Redžović“. Zahvaljujući kreativnom timu foto-video sekcije, to je učinjeno na originalan i mladim ljudima prijemčiv način.

Svečanost se održala u školskom amfiteatru, uz prisustvo đaka, članova kolektiva i brojnih prijatelja Medrese. Nakon čestitki koje je prisutnima uputio direktor Medrese Džemal Salihspahić, članovi recitatorske sekcije, predvođeni profesoricama Salihom Delibašić i Aminom Uzunović, izveli su tri recitatorska performansa: „Narod“ Česlava Miloša, „Vi, što hitate“ Mahmuda Derviša i „Sve je moje u Bosni“ Aide Alomerović.

Svoj nagrađeni literarni rad posvećen našim šehidima pročitala je Amra Mušija, učenica prvog razreda Medrese, a čitava svečanost bila je popraćena ilahijama i tradicionalnim patriotskim pjesmama hora Medrese pod vođstvom profesora Nijaza Aganhodžića.

Međutim, ova svečanost vjerovatno će ostati upamćena po dvije tačke programa koje radi svoje originalnosti zaslužuju posebnu pažnju.

Prva je historijski čas o značaju 25. novembra u historiji BiH. Umjesto stereotipnog čitanja referata, profesor historije (Emir Uzunalić) odlučio se napraviti scenario u kojem “Gospođa Historija” (Ilma Jašarević, IVb) “svom zaboravnom Bosancu” (Emir Hodžić, IVa) kroz dijalog pojašnjava važnost obilježavanja Dana državnosti BiH. Dijalog su u formu kratkog igranog filma “upakovali” članovi kreativnog tima foto-video sekcije.

Druga nesvakidašnja tačka izvedena prilikom svečanosti bila je pjesma “Majko zemljo” Sadmira Mustafića, učenika četvrtog razreda Medrese. Pjesmu je snimio u rodnom Maglaju, a spot su osmislili i realizirali članovi foto-video sekcije.  Svojim patriotskim stihovima, izraženim u formi rep pjesme, Sadmir razbija stereotipe o Medresi i njenim učenicima, te pokazuje kako je malo mladim ljudima potrebno da se kreativno iskažu u najljepšem svjetlu. Nema sumnje da njegov demo snimak zaslužuje našu podršku i medijski prostor za dalju afirmaciju.

Iako su i film i spot amaterski u svakom pogledu, njegovi autori zaslužuju čestitke, jer su pokazali kako se ljubav prema domovini i uz minimalne tehničke uvjete (materijal je sniman običnim digitalnim foto-aparatom) može iskazati na originalan način.

Kratko i jasno: Aferim, momci i djevojke, idemo dalje!

http://www.youtube.com/watch?v=On7152A71AU

 

http://www.youtube.com/watch?v=Cii6AXr5vHY

 

 

medresa_dan_drzavnosti