Search
Close this search box.

Tradicionalna Sedmica bosanske kulture

TRADICIONALNA SEDMICA BOSANSKE KULTURE

Sutra, 19.11.2018. godine, zvanično počinje sedmodnevna manifestacija obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Tradicionalna Sedmica bosanske kulture počinje izlaganjem jela bosanske kuhinje i promocijom knjige “Hafiz Zaim ef. Puška – sa šehadetom na Golom otoku”, autora Mesud ef. Puške. Promocija počinje u 14:30. Budite naši gosti.

U ponedjeljak, 19.11.2018. godine, zvanično je počelo obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine manifestacijom koju smo nazvali „Sedmica bosanske kulture“. Manifestaciju je otvorio direktor Medrese, mr. Dženan Handžić, govorom kojim je najavio i ostale sadržaje koje ćemo realizirati tokom ove sedmice. Direktor je još jednom ukazao na značaj čuvanja emaneta vjere i emaneta Bosne za sve nas koji volimo svoju domovinu i čuvamo svoju vjeru. Nakon obraćanja direktora, uslijedila je promocija knjige „Hafiz Zaim ef. Puška – sa šehadetom na Golom otoku“, koju su promovisali hfz. Zijad Dervić i Mesud ef. Puška, sin rahmetli Zaim ef. i autor knjige. Promotori su sa dosta emocija govorili o teškom, ali vrlo plodonosnom životu Zaim efendije koji je dvije godine proveo u zloglasnom zatvoru na Golom otoku. Obraćajući se našim učenicima podsjetili su ih na uslove koje oni imaju sada i obavezu da daju svoj maksimum na polju sticanja znanja i na uslove u kojima je Zaim ef. učio i radio. Poseban ton ovoj promocija dali su članovi recitatorske sekcije koji su sa prof. Aminom Uzunović pripremili i recitovali nekoliko odlomaka iz ove knjige.
Nakon promocije, uslijedilo je otvaranje izložbe slika učenice III razreda Medrese, Amine Ibrahimspahić. Amina je svoj dar i ljubav prema slikanju iskazala na platnu, a mi smo se odlučili da njen trud i rad nagradimo postavkom njenih slika u holu školske zgrade koja će biti otvorena za posjete do petka, 23.11.2018. godine.
Također, jedan od sadržaja ovog dana bila je i degustacija tradicionalne bosanske kuhinje. U đačkom restoranu učenici i zaposleni su mogli uživati u hrani spremanoj zajedničkim snagama naših učenica i vrijednih kuhara po tradicionalnim receptima.
S obzirom da nam Sedmica bosanske kulture ide uz dane mevluda, ovaj vrlo sadržajan prvi dan smo završili mevludom za djevojke koji je sa njima pripremila hfz. Adisa Aganhodžić. U okviru programa dodijeljene su nagrade najboljima na internom konkursu za literarni rad na temu „Poslanik, a.s.“ Nagrade su dobile Amina Ibrahimspahić i Mubina Hašimović.
Današnji sadržaji su vezani upravo za mevlud. U toku nastave članovi vijeća učenika su učenicima i zaposlenima u Medresi dijelili kolače i na taj način ih podsjetili na ovaj značajan datum. Uz kolač je svako dobio napisan po jedan savjet ili poruku Resulullaha, a.s.,.
Obilježavanje mevluda nastavljamo u Žepču, gdje naša horska sekcija danas nastupa na centralnoj mevludskoj svečanosti u gradskoj džamiji. U sklopu mevluda direktor Medrese će održati predavanje.
Najavu za naše ostale sadržaje u sklopu Sedmice bosanske kulture pogledajte na našoj fb stranici.