Search
Close this search box.

Svečano otvoren dio pristupnog puta Medresi

otvorenje_puta_2U petak, 23. septembra 2011. godine u zvaničnoj posjeti našoj školi boravio je premijer ZDK, gosp. Fikret Plevljak. Neposredan povod ove posjete bilo je svečano otvorenje dijela pristupnog puta Medresi. Radi se o dijelu saobraćajnice koji vodi od nove džamije do školske zgrade. Rekonstrukcija navedenog puta finansirana je iz kapitalnih ulaganja iz budžeta ZDK za 2010. godinu, a realizirana putem Općine Visoko, koja je, kao i Medresa, djelimično finansijski pomogla projekt. Okupljenim mještanima, đacima i gostima u toku zvaničnog programa obratio se i općinski načelnik Munib Alibegović, koji je sa premijerom i direktorom Medrese presijecanjem vrpce simbolički pustio put u funkciju.

Svoj dolazak u Visoko premijer je odlučio iskoristiti za posjetu vjerskim i obrazovnim institucijama na području Općine. Prema protokolu posjeta premijera Plevljaka počela je obilaskom pravoslavne crkve Svetog Prokopija. Kakanjski paroh Marko Maleš, pod čijim je ingerencijama pravoslavni hram u Visokom, upoznao je premijera sa problemima sa kojima se suočava visočka pravoslavna zajednica. Sama zgrada crkve sagrađena je 1857. godine, a obnovljena 1998. godine. Iako je proglašena nacionalnim spomenikom, danas se nalazi u djelimično ruševnom stanju radi štetnog djelovanja vlage. Jerej Maleš je istakao i potrebu obnove parohijskog doma, čime bi se stekli uvjeti da Visoko dobije svog paroha, a time i pokrenu projekti obnove i rekonstrukcije pravoslavnih objekata i zajednice u našem gradu. Premijer je iskazao spremnost Kantona da finansijski pomogne u realizaciji tog projekta.

Posjeta se nastavila u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji, školi osnovanoj 1900. godine koja predstavlja jedan od prepoznatljivih simbola Visokog. Uz gvardijana franjevačkog samostana, fra Josipa Ikića, te ravnatelja gimnazije fra Zvonka Milišića, kao domaćine, posjeti su prisustvovali i jerej Marko Maleš kao i predstavnici Medrese. Nakon kraćeg programa koji su pripremili učenici gimnazije, delegacija je obišla lapidarij, knjižnicu, etnografsku zbirku i crkvu, nakon čega se sastala sa članovima nastavničkog vijeća gimnazije. U svom kratkom obraćanju prisutnim premijer je iskazao zadovoljstvo što se jedina klasična gimnazija u BiH nalazi na području našeg kantona, te iskazao spremnost za izgradnju tješnje saradnje između te škole i Kantona.

Nakon obavljanja džume namaza u džamiji “Muhammed Salih el-Hanna”, premijer je prisustvovao svečanom programu povodom otvorenja lokalnog puta koji vodi kroz kompleks Medrese. Prema protokolu svečanosti koju su zajednički organizirali Općina, MZ Gračanica i Medresa, velikom broju okupljenih mještana, učenika Medrese i gostiju, obratili su se direktor Medrese i općinski načelnik Alibegović. Nakon što je hor Medrese izveo jednu ilahiju i jednu sevdalinku, skupu se obratio i premijer Plevljak, ne krijući zadovoljstvo rezultatima koje Medresa iz godine u godinu postiže, te izrazio nadu da će uređenje dijela pristupnog puta pomoći u daljem radu ove mlade odgojno-obrazovne ustanove. Prije učenja dove koju je proučio hfz. Zilko Žolja, direktor Medrese uručio je skromne poklone osobama koje su najzaslužnije za realizaciju projekta. Premijeru je darovana levha, rad akademskog kaligrafa Nermine Vehab – Đulović, nekadašnje učenice visočke medrese.

Presijecanjem vrpce i šetnjom novoizgrađenom saobraćajnicom, te druženjem u restoranu đačkog doma Medrese završena je posjeta premijera Plevljaka Visokom koju možemo ocijeniti kao veoma uspješnu. Nadamo se da će lijepih povoda za slična druženja u Medresi biti i više.

 

otvorenje_puta_2

 

otvorenje_puta_1