Search
Close this search box.

Srebro sjajno poput zlata

medresijadaRijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini svake godine organizira sportske susrete učenika medresa i Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu. Domaćin ovogodišnjih, 11. po redu sportskih susreta bila je po prvi puta naša medresa. Prvog i drugog maja ove godine na sportskim terenima u Visokom natjecalo se 190 takmičara iz tri države i devet obrazovnih institucija. Snage su omjerili u atletskim disciplinama, šahu, stonom tenisu, košarci i malom nogometu.
Ovogodišnji susreti ostat će zapamćeni po tome što su na njima po prvi put učestovali učenici medrese u Podgorici, ali i po najboljem plasmanu naših takmičara dosad: Zlatna medalja u malom nogometu i drugo mjesto u ukupnom poretku.

U petak, 30. maja, svi takmičari i njihovi pratioci su do jacije-namaza udobno su se smjestili u đačkom domu naše medrese, njih oko 190 iz devet sljedećih obrazovnih institucija: Medresa „Džemaludin –ef. Čaušević“ iz Cazina, Gazi Husrev-begova Medresa iz Sarajeva, Behram-begova Medresa iz Tuzle, Karađoz-begova Medresa iz Mostara, Elči Ibrahim-pašina Medresa iz Travnika, Gazi Isa-begova Medresa iz Novog Pazara, Medresa iz Podgorice, Prva bošnjačka Gimnazija iz Sarajeva i naravno, domaćin, Medresa „Osman-ef Redžović“.

Ceremonija otvaranja održana je u bivšoj kasarni „Ahmed Fetahagić“ u Visokom. Dobrodošlicu svim učesnicima i njihovim profesorima poželio je direktor naše medrese, prof. Džemal ef. Salihspahić. Takmičarima se obratio i predsjednik Organizacionog odbora, Hazim ef. Krupalija, te glavni imam Medžlisa IZ-e Visoko Ibrahim ef. Hadžić. Rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, mr. Muharem Omerdić je, nakon kratkog obraćanja, proglasio 11. sportske susrete otvorenim.

Takmičenje u atletskim disciplinama i nogometni turnir održani su na terenima u krugu bivše kasarne, a košarkaške utakmice odigrale su se u sportskoj dvorani KSC „Mladost” u Visokom. U prostorijama Medrese „Osman ef. Redžović” održan je turnir u stonom tenisu i šahu. Prvog dana takmičenja završena su takmičenja u atletici, stonom tenisu i šahu, te grupna faza i polufinalne utakmice u košarci i malom nogometu.

Drugi dan susreta bio je rezervisan za odigravanje finalnih utakmica u najatraktivnijim disciplinama, košarci i malom nogometu. Te utakmice odigrane su u sportskoj dvorani KSC „Mladost” u Visokom, gdje je upriličeno i svečano proglašenje pobjednika i uručenje medalja, diploma i pehara pobjednicima. Susrete je zatvorio prof. Džemal Salihspahić, direktor Medrese „Osman ef. Redžović”.

Imajući u vidu da naša medresa ima veoma skromne sportske kapacitete, s pravom se može reći da je organizacija susreta bila na prilično visokom nivou. Sportistima smo ponudili najbolje sportske terene kojima grad Visoko raspolaže. Jedini objektivan problem predstavljala je atletska staza koja je na jednom dijelu prekinuta, ali ni to nije spriječilo atletičare da postižu zapažene rezultate. Pored prijevoza autobusom do sportskih borilišta, za takmičare smo organizirali i roštiljadu u krugu kasarne, gdje su se mogli družiti i uživati u lijepom ambijentu.

U pogledu rezultata koje su naši đaci postigli, ovo je bilo jedno od najuspješnijih sportskih takmičenja za našu školu. Osvojeno prvo mjestu u fudbalu, bez sumnje najatraktivnijoj disciplini od koje smo sigurno najviše očekivali, ali i dobili, pomalo neočekivano drugo mjesto u košarci te jedno drugo i jedno treće mjesto u atletici (trčanje na 800 i 200m), kao i treće mjesto u šahu.

Ovi rezultati bili su dovoljni za drugo mjesto u ukupnom poretku. Prvo mjesto, pehar i prelazni barjak je osvojila Prva bošnjačka Gimnazija sa 92,6 bodova, drugo mjesto zauzela je naša medresa sa 87,6 bodova, a treće Behram-begova Medresa sa 87,4 osvojenih bodova.

Ako se ima na umu već spomenuta činjenica da naša medresa nema sportsku dvoranu, onda je sasvim jasno zašto naše srebro sija poput zlata. Ostaje nada da ćemo do sljedećih sportskih susreta kojima ćemo biti domaćini uspjeti izgraditi sportski centar, ali i sportiste spremne da titulu pobjednika donesu u našu školu.

Dženan Rezaković, prof.