Search
Close this search box.

Sidran u Medresi

Facebook
Twitter
LinkedIn

sidranTri stotine stolica u školskom amfiteatru bilo je nedovoljno da primi sve one koji su u četvrtak, 27. septembra, došli da prisustvuju druženju sa akademikom Abdulahom Sidranom, organiziranom po uzoru na Večeri sa Sidranom u Kamernom teatru 55 u Sarajevu. Bilo je to prvo zvanično gostovanje u Medresi barda naše knjževnosti koji nije krio svoje oduševljenje Medresom kao i prilikom da se obrati njenim đacima i brojnim gostima. Među brojnim gostima našli su se i kantonalni premijer Plevljak, kao i dva ministra iz vlade ZDK.

Susret je počeo u Sidranovom stilu, spontano, svojevrsnim hommageom Nedžadu Ibrišimoviću i Omeru Pobriću, Sidranovim prijateljima koji su bili česti gosti Medrese.

„Moramo se sjetiti naših rahmetlija Omera Pobrića i Nedžada Ibrišimovića. Ja sam bio dobar prijatelj sa našim muzičarem, harmonikašem, stručnjakom za sevdalinku Omerom Pobrićem. U blizini je, u selu Popovići živio genije naše književnosti Nedžad Ibrišimović. Želim večeras o njima govoriti. Pod dojmom sam ljepote ovog prostora u koji sam došao.” – rekao je naš akademik na početku svog obraćanja. Prisutni su potom mogli čuti birane fragmente njegovog govora održanog na komemorativnoj sjednici ANU BiH povodom Ibrišimovićeve smrti.

Osvrnuo se Sidran i na svoju novu adresu u Tešnju, kao i okolnosti koje su ga navele da se preseli tamo. Večer se nastavila sjećanjima na djetinjstvo, te osvrtima na njegove filmske scenarije i književni opus. Gosti su mogli čuti okolnosti nastanka pjesme „Zašto tone Venecija”, koju je, kao i pjesmu “Mora” recitovao autor.

Večer se nastavila u ležernoj atmosferi i neposrednosti kontakta sa publikom, karakterističnom za Sidranove nastupe. Poseban šarm večeri dao je izlazak na scenu Faiza Softića, bošnjačkog pjesnika sa adresom u Luksemburgu, kojeg je akademik Sidran pozvao iz publike da pročita nekoliko svojih pjesama. Program se nastavio anegdotama iz iz života našeg akademika, ali i svojevrsnim ogledima o jeziku i “riječima ubicama” poznatim još iz “Opasnih priča”, višegodišnje redovne rubrike “Centralnog dnevnika” Senada Hadžifejzovića.

Večer sa Sidranom u Medresi organizirana je nimalo slučajno u jeku predizborne kampanje za lokalne izbore 2012. U trenucima kada je javni prostor prezasićen političkim marketingom i “teškim” temama druženje sa našim akademikom bilo je dragocjeno i tako relaksirajuće. Pored predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti na kantonalnom i općinskom nivou, u publici su se mogli vidjeti i predstavnici skoro svih političkih opcija u Visokom, što je još jedan dokaz o Sidranovoj veličini, ali i Medresi kao ujedinjujućem prostoru u kojem se moguće izići iznad političkih razmimoilaženja i ujediniti u istinskim, trajnim vrijednostima i ljepoti umjetnosti i duhovnosti.