Search
Close this search box.

Promoviran CD hora Medrese “Uči i čitaj u ime Allaha”

Facebook
Twitter
LinkedIn

hor_medrese

Među 13 različitih sekcija koje djeluju u okviru naše škole, horska je sigurno jedna od najomiljenijih, kako među đacima, tako i među prijateljima Medrese. Sinoć je, u prostorijama amfiteatra Medrese “Osman-ef. Redžović”, promoviran novi (prvi) CD hora Medrese koji nosi naziv “Uči i čitaj u ime Allaha”. Promociji je prisustvovao veliki broj zvanica, gostiju, te prijatelja Medrese.

Djelovanje horske sekcije, aktivne još od prvih dana Medrese, sinošnjim događajem dobilo je novu dimenziju. Dugo očekivani CD hora Medrese “Osman-ef. Redžović” , objavljen  krajem prošle školske godine, nakon predpromocija na svečnoj dodjeli vakufnama i svečanom otvorenju džamije, napokon je doživio i zvaničnu promociju u Medresi.

Školski amfiteatar je bio pretijesan za preko četiri stotine gostiju koji su došli da  prisustvuju ovom događaju. Pored đaka i profesora, promociji je prisustvovao  i veliki broj zvanica, prijatelja Medrese, te ličnosti iz političkog, kulturnog i javnog života. Od ukupno devet novih ilahija  sa svog CD-a, Hor Medrese je  ovom prilikom izveo tri.

Kroz program koji je počeo u 20:00 sati prisutne je vodila Saliha Delibašić, profesorica bosanskog jezika i književnosti. U dobro osmišljenom scenariju, pored muzičkog dijela programa, mjesta se našlo i za razgovore sa realizatorima ovog projekta, prof. Nijazom Aganhodžićem, vođom hora, te Seadom Podojkom, autorom većine ilahija na novom CD-u.  Dotični su naveli da su jako zadovoljni rezultatima rada sa našim horom, te da postoje ozbiljni planovi oko snimanja drugog CD-a.

Posebu draž sinošnjoj promociji dali su gosti večeri, poznati BH muzičari Eldin Huseinbegović i Armin Muzaferija. U razgovoru sa moderatoricom izrekli su visoke ocjene o kvaliteti CD-a “Uči i čitaj u ime Allaha”, ističući značaj jednog ovakvog projekta u vremenu kada se suočavamo sa hiperprodukcijom duhovne muzike, često skromnih muzičkih kvaliteta i bez odgovarajuće moralne poruke.  Naravno, gosti su izveli i nekoliko muzičkih numera različitih žanrova, što je publika nagradila velikim aplauzima.

Na kraju, svim gostima i posjetiocima se zahvalio i direktor naše škole, prof. Džemal Salihspahić, vidno zadovoljan uspjehom hora Medrese “Osman-ef. Redžović”.

Hor je sinoć bio u sljedećem sastavu: Amina Smajlagić, Surajja Podojak, Mirnesa Horoz, Selma Kadrić, Naida Bešlagić, Sumeja Es-Sidiri, Mirza Selimović, Saudin Lužić, Namik Džaferagić, Amel Hasandić, Enes Semić, Abdussamed Podojak i Emin Čutura.