Search
Close this search box.

Prelijepa noć u Čajangradu

Facebook
Twitter
LinkedIn

PRELIJEPA NOĆ U ČAJANGRADU

U povodu obilježavanja Nove 1440. hidžretske godine, u džamiji Medrese “Osman ef. Redžović”, sinoć je proučen mevlud i održano prigodno predavanje posebnog gosta, dr. Muhammeda Ratiba an-Nabulsija, alima koji živii i u 80.-oj godini radi u Jordanu. Na početku programa direktor Medrese, mr. Dženan Handžić je poselamio prisutne, čestitao im Novu godinu i najavio predavanje našeg gosta, koji je u svom izlaganju, između ostalog, kazao da je insan preuzimanjem emaneta kojeg su odbili nebesa i zemlja postao prvo potpuno stvorenje. Na taj način mu je data sposobnost razumijevanja, ali i obaveze. – Insan bez obrazovanja dovodi u pitanje preuzeti emanet, a time gubi i Dunjaluk i Ahiret. U svemu, pa i u ovome, važan je nijjet. Jer ima ljudi koji znanjem žele zaraditi Dunjaluk, ali gube Ahiret. Ima i onih koji znanjem žele zaraditi Ahiret, ali gube Dunjaluk. A pravi vjernik znanjem može zaraditi i Dunjaluk i Ahiret. – istakao je šejh Muhammed Ratib obraćajući se ponajviše učenicima Medrese. Kompletno predavanje je vrlo nadahnuto prevodio naš profesor, hfz. Nijaz Aganhodžić, kojem je dr. Nabulsi bio profesor na Univerzitetu u Damasku.
U pratnji šejha Nabulsija je bio glavni imam MIZ Sarajevo, hfz.dr. Kenan Musić sa saradnicima.
Poseban ton ovom programu dao je hor Medrese koji je izveo iznvanredan program. Sve pohvale i za prof. Edina Fazlića koji sa mnogo ljubavi, pažnje i zalaganja vodi medresanski hor.
Na kraju, svim našim prijateljima, vakifima, učenicima i njihovim roditeljima želimo sretnu i berićetnu Novu 1440. hidžretsku godinu.

 

Za dodatne slike posjetite našu fb stranicu.