Search
Close this search box.

Počela nova školska godina

POČELA NOVA ŠKOLSKA GODINA

Nakon nešto duže ljetne pauze od uobičajene, uzrokovane spajanjem ramazana sa ljetnim raspustom, u ponedjeljak, 3. septembra učenici su se vratili u školske klupe i započela je nova školska 2018/2019. godina.
Početku nastave prethodio je prijem učenika u đački dom u nedjelju, 2. septembra. U skladu sa tradicijom, poslije ikindije namaza upriličen je roditeljski sastanak za roditelje učenika prvog razreda. Njima se u školskom amfiteatru nakon proučenog ašereta obratio direktor Medrese, mr. Dženan Handžić. Iskazao je zahvalnost roditeljima na ukazanom povjerenju, istakao značaj zdravog ambijenta kakav je Medresa, za optimalan intelektualni, moralni i duhovni razvoj mladih ljudi. Bilo je riječi i o Ugovoru o školovanju i smještaju u đačkom domu koji potpisuju roditelji, a kojom su regulirana međusobna prava i obaveze, među kojima su i obaveze pridržavanja Kućnog reda, hanefijskog mezheba i redovnog izvršavanja finansijskih i drugih obaveza prema Medresi.
Učenike i roditelje su kratko poselamili i zaželjeli dobrodošlicu u Medresu i pomoćnici direktora, mr. Amela Numanagić i prof. Dženan Rezaković. Nakon toga, roditelji su upućeni u matične učionice gdje su ih dočekali odjeljenski odgajatelji i razrednici, profesorice Amina Dizdar i Amina Uzunović, te hfz. Nijaz Aganhodžić i hfz. Zijad Dervić. Oni su im dali detaljne informacije i upute potrebne na početku školovanja u Medresi.
Prvi dan nastave započet je svečano, u školskom amfiteatru, intoniranjem državne himne i učenjem ašereta. Nakon toga je, u skladu sa instrukcijom iz Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK održan historijski čas posvećen bosanskom banu Kulinu i njegovoj vladavini. Čas je održao profesor historije, Emir Uzunalić, i tom prilikom govorio o značaju Povelje Kulina bana izdate Dubrovčanima 29. augusta 1189. godine, što je ujedno i datum koji se obilježava kao Dan Zeničko-dobojskog kantona. Učenicima se obratio i direktor Medrese, još jednom im zaželio dobrodošlicu i ukazao na značaj kontinuiranog učenja i pridržavanja pravila Kućnog reda, kao osnovnih preduvjeta za postizanje dobrih odgojno-obrazovnih rezultata.
Poseban ton prvom danu nastave u novoj školskoj godini dala je zvanična posjeta direktora Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH, Ibrahima ef. Begovića i šefa Odjela za srednje obrazovanje u Upravi, Seida ef. Eminovića. Gosti su u pratnji direktora i njegovih pomoćnika posjetili učenike i učenice prvih i četvrtih razreda i zaželjeli im mnogo uspjeha u novoj školskoj godini. Nakon toga upriličen je i kratki sastanak sa članovima Nastavničkog vijeća. Direktor Uprave za obrazovanje i nauku je istakao činjenicu da su dobri rezultati i permanentan razvoj karakteristike po kojima je Medresa postala prepoznatljiva, te izrazio nadu da će kolektiv na čelu sa direktorom ustrajati na tom putu uspjeha.
Svim našim učenicima i učenicama, njihovim roditeljima, nastavnom osoblju i prijateljima Medrese još jednom želimo uspješnu novu školsku godinu, moleći Allaha dž.š. da nam na tom putu pomogne.

Ako zelite dodatnih slika sa prijemnog ispita posjetite nasu fb stranicu.