Search
Close this search box.

Pažljivo birajmo društvo

PAŽLJIVO BIRAJMO DRUŠTVO

Arapski tekst ajeta:

 

 

Poštovana braćo, u arapskom dijelu hutbe citirao sam ajet u kojem Uzvišeni kaže:

 “O, vjernici, bojte se Allaha  i budite s onima koji su iskreni” (Tevba, 119).

 

Ajet kojeg smo citirali nam na jasan način ukazuje na činjenicu da pažljivo i obazrivo biramo prijatelje s kojima ćemo se družiti i kojima ćemo poklanjati povjerenje i dragocjeno vrijeme u našem životu. Onaj s kim provodimo najviše vremena ima mogućnost da najviše utiče na nas, da nas savjetuje, nagovara i da utiče na naše ponašanje i odnos prema okolini koja nas okružuje. Zbog toga, jedna naša narodna poslovica glasi: ”S kim si takav si!” A Allahov Poslanik, a.s., rekao je: ”Čovjek ispovijeda vjeru svoga prijatelja. Zato pazite s kime se družite.”

Ibn Abbas, radijallahu anhu, amidžić Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i najpoznatiji mufessir je rekao: „Ljudi, znate li vi kolika je važnost odabira osoba s kojima se družimo? Znate li da je pravi i iskreni prijatelj važniji i od rodbine, jer džehenemlije ne traže pomoć ni od očeva, niti majki, niti djece.”

Navest ćemo jedan slikovit primjer. Naime, sin je pitao svoga oca da mu kaže šta je prava vrijednost života. Otac mu reče da uzme jedan dragi kamen i da ode na pijacu, i kada ga neko upita koliko košta kamen, da mu ništa ne govori, već samo da mu pokaže dva prsta u obliku slova “V”. Tako i bijaše. Kad upita jedan čovjek na pijaci pošto je dragi kamen, sin mu pokaza dva prsta u obliku slova “V”, a potencijalni kupac iz toga zaključi da je cijena dva dolora. Sin nije prodao dragi kamen, već se vratio ocu da mu kaže da mu je na pijaci nuđeno dva dolara za dragi kamen. Kad je to čuo, otac reče sinu da ode u jedan muzej i da tamo ponudi dragi kamen na isti način. Kad ga direktor muzeja upita: “Pošto je kamen?”, sin pokaza dva prsta u obliku slova “V”, na što mu direktor muzeja ponudi dvjesto dolara. Sin se opet vrati s kamenom kući i onda mu otac reče da ode kod prodavca darogog kamena da mu ponudi ovaj dragi kamen. Kad je prodavac dragog kamena vidio o čemu se radi, uzviknuo je – “Pa ovo je neviđena vrijednost, pošto ga prodaješ?” Sin uradi isto kao na pijaci i u muzeju: pokaza dva prsta u obliku slova “V”. Nato će prodavac dragocjenog kamena reći: “Znači cijena ovog dragog kamena je dvjesto hiljada dolara.” Sin je bio nemalo iznenađen tom cijenom pa se vratio ocu veoma uzbuđen, a otac mu reče: “Sine moj, pitao si me šta je to vrijednost života. Htio sam da to naučiš na ovaj način, htio sam da shvatiš da vrijednost života ovisi o tome s kim si i gdje se krećeš. Ako si na pijaci vrijednost tvog života ima cijenu pijace, ako si u muzeju, život tvoj ima muzejsku cijenu, a ako si među dragim kamenjem, vrijednost tvoga života se mjeri tom cijenom.

Zbog svega navedenog, trebamo znati da u našim životima ima nekoliko vrsta prijatelja:

Postoje “prijatelji”, koji se umiješaju u tvoj život i sliče lišću na drvetu. Oni su tu samo za jednu sezonu. Ne možeš se na njih osloniti. Oni su slabi i tu su samo da ti ponekad prave hlad, i da od tebe uzmu ono što njima treba. Čim zahladni ili vjetar zapuše u tvom životu, oni odlaze ili te se odriču, kao što i lišće pada ili otpada od drveta.  Ne ljuti se na njih oni su to što jesu!

Druga vrsta, nazovimo prijatelja, su kao grana na drvetu.

Oni su jači od lišća, ali moraš biti oprezan s njima. Oni će ostati s tobom kroz mnogo sezona, ali ako upadneš u jednu ili dvije oluje u životu, moguće je da ih izgubiš. Najčešće oni te napuštaju kad ti je teško. Iako su izdržljiviji i jači od lišća, moraš ih testirati prije nego se osloniš na njih. Uglavnom, oni ne mogu podnijeti veliki teret. No, nemoj se ljutiti ni na njih, jer su oni to što jesu.  

Ako možeš naći  prijatelje u tvom životu, koji su kao korijen drveta, onda si našao nešto posebno. Teško ih je naći, jer oni ne žele da ih se vidi. Njihov jedini zadatak je da te drže, da ti pomažu da živiš jak i zdrav život. Ako si uspješan, oni su sretni zbog toga. Oni se ne ističu, niti žele da svijet zna da su oni tu. Ako upadneš u strašnu oluju, oni su tu da te drže da ne padneš, da ti budu na raspolaganju, da te hrane i poje. Baš kao što drvo ima mnogo  listova, ali malo korijenja, isto tako je u našim životima mnogo osoba koje tu budu jedan period i otpadnu, a vrlo malo je onih koji nas drže, bodre i pomažu kao što to radi korijen drveta.

Draga i poštovana braćo, pogledajmo svoj živt i zapitajmo se koliko imamo listova, koliko grana a koliko korijenja. Isto tako, pogledajmo da li smo mi nekome list, grana ili korijen.

Zato budimo jedni drugima korijen! Nemojmo biti samo lišće, koje vjetar raznosi, niti grana, koja ne može da izdrži teret naše sudbine!

Molim Allaha, dž.š., da budemo korijen, koji drži, hrani i brani naše porodice, naše džemate, našu zemlju, našu državu, našu domovinu! Amin.

 

Napomena:

S obzirom da su učenici podijeljeni u grupe i da prema rasporedu grupa organiziramo i roditeljske sastanke, podsjećamo roditelje učenika koji su tu da je roditeljski sastanak u matičnim učionicama odmah nakon džuma-namaza.

 

 

 

 

 

 

U Čajangradu, 22. januara 2021. godine

Hatib

Ubejd Salkić, IVa

 

Mentor

Dženan Rezaković, prof.