Search
Close this search box.

Najavljeno proširenje vakifske ploče

Facebook
Twitter
LinkedIn

PRVO I DRUGO IME U NOVOM CIKLUSU VAKUFLJENJA:
NAJAVLJENO PROŠIRENJE VAKIFSKE PLOČE

Iako je, kao što smo već objavili, nestalo mjesta na Vakifskoj ploči, nije nestalo vakifa.
Bez obzira na to što u ovom trenutku ne postoji mogućnost da se njihova imena uklešu na Vakifskoj ploči, hadži Edhem Omanović i njegova supruga Munevera iz Radinovića, Visoko, insistirali su da svojim prilozima podrže rad Medrese. 
Molimo Allaha dž.š. da ukabuli njihovo dobro djelo i učini ga trajnim.

Interes za ovaj vid podrške razvoju Medrese je u posljednje vrijeme u velikom porastu. Zamolili smo direktora Medrese za kratki komentar:

– Od petka, 23. novembra prošle godine, kada smo posljednji put promovirali nove vakife, pa do danas, dakle za nepunih šest mjeseci, dobili smo 32 nova imena onih koji su odlučili dio svog čestito stečenog imetka izdvojiti i učiniti trajnim dobrom. Čestit rad, poštenje i stalni napredak su tri karakteristike po kojima smo postali prepoznatljivi. Ovolika podrška projektu je indikator povjerenja u ovo što radimo, kao i priznanja za sve što smo dosad postigli – kazao je Dženan Handžić.

Hadži Edhem i Munevera Omanović prvi su vakifi Medrese čija se imena ne mogu naći na postojećoj Vakifskoj ploči.

– Vakfiska ploča nije potrebna kao promocija vakifima, ona je potrebna nama i generacijama koje ostaju iza nas, da bismo se sa dovom, sa ponosom i zahvalnošću sjećali kakve smo pretke imali, ko je bila generacija koja je gradila ovaj hajrat. Potrebna nam je i kao podsjetnik i poticaj da slijedimo praksu svojih čestitih predaka. To primjer naših posljednjih, odnosno prvih novih vakifa, hadži Edhema i Munevera hanume, najbolje potvrđuje. Blago njima što su baš oni danas otvorili jedno novo poglavlje dobra u Medresi, i što će imati udio u nagradi svih onih koji ih budu slijedili.

S obzirom da je broj vakifa već premašio raspoloživi prostor na Vakfiskoj ploči, a i da postoje najave novih uvakufljenja, upitali smo direktora Handžića šta će biti sa imenima vakifa iz novog ciklusa uvakufljenja:

– Moram priznati da smo pomalo zatečeni brzinom kojom je ispunjeno preostalih 30 mjesta na Vakifskoj ploči . Sa druge strane, povjerenje obavezuje. Iako to niko od nas ne traži, mi nemamo izbora. Želimo sve naše vakife tretirati jednako, jer oni to zaslužuju.
Već danas smo stupili u kontakt sa našim projektantima i inžinjerima i zamolili ih da nam pomognu pronaći najbolje rješenje za proširenje kapaciteta Vakifske ploče. Vjerujem da ćemo uz Allahovu pomoć pronaći skladno rješenje koje će se uklopiti sa postojećim stanjem, i biti dostojno imena vakifa.
Nastavit ćemo primati uplate, a uprava Medrese se obavezuje da će do kraja ove godine organizirati promociju novih vakifa i omogućiti uklesavanje njihovih imena na Vakifskoj ploči – istakao je direktor Medrese Dženan Handžić.