Search
Close this search box.

VIDEO: Našem Namiku drugo mjesto u Zagrebu

17_natjecanjeI ove godine Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, Svjetska organizacija za hifz iz Džedde (Saudijska Arabija) i Medžlis Islamske zajednice Zagreb povodom 23. godišnjice svečanog otvorenja Zagrebačke džamije organizirali su 17. Evropsko takmičenej učača Kur'ana. Takmičenje je održano 22. i 23. listopada 2010. u Islamskom centru u Zagrebu, a nama će ostati u lijepom sjećanju jer je Namik Džaferagić, maturant naše medrese, osvojio drugo mjesto.

U organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, Svjetske organizacije za hifz i Medžlisa Islamske zajednice Zagreb, a u povodu 23. godine svečanog otvorenja Zagrebačke džamije održano je 17. evropsko takmičenje učača Kur’ana, u prostorijama Islamskog centra u Zagrebu. Svečano otvaranje takmičenja te obraćanje organizatora i domaćina, upriličeno je u džamiji Zagrebačke medrese 21. 20. 2010. godine, u četvrtak, nakon čega su se učesnici i gosti počastili večerom u restoranu Medrese. Naredna dva dana posjetioci su imali priliku slušati slavuje učenja Kur’ana sa područja cijele Evrope, a u subotu poslije podne-namaza je upriličeno svečano zatvaranje takmičenja te proglašavanje pobjednika.

namik_dzaferagic

Namik Džaferagić, maturant: Drugo
mjesto na 17. europskom natjecanju
učača Kur'ana u Zagrebu

Ove godine natjecala su se 73 učača Kur’ana iz čak 20 zemalja svijeta: Hrvatske, Austrije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Belgije, Crne Gore, Engleske, Finske, Francuske, Italije, Kosova, Makedonije, Njemačke, Nizozemske, Norveške, Srbije, Turske, Švedske i Švicarske. Takmičili su se učači svih generacija, najmlađi natjecatelji bili su u dobi od 5 godina, dok su najstariji već zašli u šesto stoljeće života. Svaki pojedini natjecatelj dobijao je po tri pitanja i imao oko 10-ak minuta za svoj nastup koji je pomno slušala i ocjenjivala šestočlana komisija u sastavu: hafiz dr. Fadil ef. Fazlić, predsjednik komisije; hafiz Abdulah Al-Muhib, Saudijska Arabija; hafiz dr. Halil ef. Mehtić; hafiz Bajrami ef. Ajeti, Makedonija; hafiz Selman ef. Okumuš, Turska; te hafiz Aziz ef. Alili, Hrvatska.

Takmičenje se odvijalo u pet različitih kategorija, uključujući poznavanje polovice Kur’ana napamet, poznavanje šestine ukupnog teksta, vještinu lijepog čitanja teksta bez obaveze da ga se uči napamet, a najzahtjevnija kategorija podrazumijevala je znanje cijelog Kur’ana napamet.

U ovoj kategoriji prvu nagradu osvojio je mladi hafiz iz Francuske Mohamet Achaibi, a drugo mjesto Emrah Litrić iz BiH. Među nagrađenima iz BiH su i Namik Džaferagić,učenik naše Medrese koji je osvojio drugo mjesto u kategoriji tilaveta Medresa, Jusuf Bećoja, Mejrema Šišoć i Mahira Vlajčić. Nagrade koje se sastoje od novčanog dijela i prigodnog poklona svečano su uručene pobjednicima u svakoj od kategorija, svi sudionici takmičenja dobili su diplome, a u programu ove završne svečanosti sudjelovao je i muški hor Gazije iz Bužima. Evropsko takmičenje učača Kura’na koje se tradicionalno organizira u Zagrebu pruža vrsnim takmičarima da pokažu i međusobno odmjere svoje glasovne sposobnosti i znanje učenja Kur’ana, ističu organizatori ovog prestižnog natjecanja, te se zahvaljuju svima koji su uzeli učešće, a posebnu zahvalnost duguju onima koji su zauzeli vodeće pozicije.