Search
Close this search box.

Mala Medresa 2019

MALA MEDRESA 2019

Projekat Male medrese, za djecu i omladinnu iz džemata Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike je započet 2009. godine, tada samo u saradnji sa džematom St. Louis. Uz mnogo truda, zalaganja i angažmana osoblja Medrese, predstavnika Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike na čelu sa Muftijom, dr. Sabahudin ef. Ćemanom i naših imama u Americi, projekat je iz godine u godinu rastao i razvijao se, te se proširio i na ostale džemate ICNAB-a. Svjedoči tome i rekordan broj prijava, njih 86, koje smo dobili za ovogodišnju Malu medresu u samo petnaest dana od kada je otvoren Konkurs. S obzirom da je broj polaznika do sada bio ograničen na 50, ove godine smo morali podići taj broj zbog broja pristiglih prijava, i svesti na 66, uzimajući u obzir starosnu dob, kao i polaznike koji su više puta bili dio ovog projekta, koji će se, ako Bog da, kao i prošle godine realizirati u našoj Medresi od 1. do 15. jula ove godine.
U formatu u kojem se sada realizira projekat je pokrenut 2013.g. s ciljem da se omladina (tinejdžeri) sa područja Sjeverne Amerike više upoznaju sa kulturom, historijom, maternjim jezikom i prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine, ali i da nauče nešto više o svojoj vjeri i tradiciji. Cilj ljetne škole islama je međusobno povezivanje naše djece, kao i povezivanje naše djece sa domovinom Bosnom i Hercegovinom, kao i da na organiziran način omogući polaznicima bolje upoznavanje sa šerijatskim propisima, islamskom kulturom i civilizacijom, bošnjačkom tradicijom i prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine. Pored klasičnih predavanja u učionici, koja se sastoje u savladavanju gradiva iz bosanskog jezika, akaida, fikha, historije BiH i kiraeta, projekat obuhvata i učenje u prirodi, izlete, debate, psihološke radionice, projekcije filmova, sportske i zabavne aktivnosti, kao i predavanja poznatih bosanskohercegovačkih vaiza.
Prijave su zaključene, polaznici odabrani, i nadamo se da će, uz Božiju pomoć, i ovogodišnja Mala medresa proteći korisno za naše polaznike i u najboljem redu.