Search
Close this search box.

Ljeto u znaku mnogobrojnih događaja u Medresi (FOTO)

medresa visoko 01Prvo državno takmičenje iz vjeronauke, Četrnaesti sportski susreti imama i ostalih zaposlenih u Islamskoj zajednici, maturalna akademija, „Access ljetni kamp“, savjetovanje direktora i pomoćnika direktora medresa, događaji su koji su obilježili završetak nastavne godine u kalendarskoj godini u kojoj medresa „Osman-ef. Redžović“ obilježava dvadesetu godišnjicu postojanja.

Maturalnom akademijom povodom ispraćaja sedamnaeste generacije maturanata, obilježen je kraj školske godine u Medresi „Osman-ef. Redžović“ u Čajangradu. Svečanost održana u subotu 23. juna u školskom amfiteatru, pored rodbine i prijatelja maturanata, privukla je i veliki broj gostiju i prijatelja Medrese.

Prisutnima je dobrodošlicu poželio direktor Medrese Džemal Salihspahić:

 

Krov na sportskom centru

 

– Ponosni smo na uspjehe koje smo do danas postigli. Mnogi su nas smatrali sanjarima otvorenih očiju. Međutim, djelima smo ih demantirali. Svjesni smo da su odgoj i obrazovanje u samom vrhu uvjeta našeg opstanka u ovom „bodljikavom“ vremenu. Našim maturantima smo govorili da je bogobojaznost početak vjerske, nacionalne, političke i svake druge mudrosti. Pomagali smo im da se bolje snalaze u ovim teškim vremenima. Ko želi da se održi u životu, treba upotrijebiti svu pamet, snagu i volju – kazao je direktor Salihspahić te istakao da ova godina, u kojoj Medresa obilježava značajan jubilej 20-godišnjice djelovanja, protiče u znaku napora na zaokruživanju sadržaja:

– Predstoji nam dovršetak sportskog centra. Kamen temeljac smo postavili 18. juna 2011. i, šućur Allahu, dž.š., na objektu se već montira krovna konstrukcija. Kao i do sada, u radu se oslanjamo na Allaha, dž.š., čestit i pošten rad. Naravno, i na one ljude koji nam žele i mogu pomoći.

 

Ispraćaj 17. generacije maturanata

Odjeljenski razrednici i odgajatelji obavili su prozivku  maturanata. Diplome su primili: Mehmed Bešlija, Haris Buko, Kenan Čišić, Kemal Halilović, Benjamin Hindija, Ensar Husić, Kenan Kadušić, Samed Kozlić, Namir Lepić, El-Nur Mehmedović, Belmin Mešanović, Medin Meškić, Armin Nukić, Nedžmin Omerhodžić, Harun Osmanbegović, Ahmed Pašalić, Ahmed Saletović, Šefik Spahić, Muhamed Suljić, Rešad Šehović i Vildan Tursić (iz IV a) i: Zejneb Abdelaziz, Hatidža Barčić, Aida Bliznović, Amina Čišija, Sumejja Durmiš, Amina Đulan, Nermana Hađić, Emina Hadžić, Mirnesa Horoz, Ajla Hrustić, Ajla Hujić, Merima Junuzović, Amina Kapo, Nesibe Nur Kücukaytekin, Jasmina Musić, Lamija Musić, Merhana Muslić, Amina Smajlagić, Hasna Spahić, Hasiba Topić i Merjem Valjevac (IV b).

Maturantima koji su postigli posebno zapažene rezultate u nastavnim i vannastavnim aktivnostima nagrade su uručili pomoćnik direktora za nastavu i upravnica đačkog doma. Prema jednoglasnoj odluci Nastavničkog vijeća, Armin Nukić i Amina Smajlagić, oboje iz Visokog, proglašeni su učenicima generacije. Pored diploma i darova od Medrese, učenike generacije tradicionalno su darivale firme „Nerzz Bešlagić“ i „Suvenir-S“.

Čestitke maturantima i njihovim roditeljima uputili su kantonalni premijer Fikret Plevljak i ministar obrazovanja Mirko Trifunović. Na kraju svečanosti, obratio se izaslanik reisu-l-uleme Ismet-ef. Spahić i biranim riječima ukazao na značaj diplome koju su maturanti stekli, kao i na obavezu da ostanu u hizmetu svojoj zajednici i svome narodu.

Maturanati su otpjevali himnu Medrese, a hafiz Zilko Žolja hajr.-dovom zaokružio je ovu svečanost.

 

Komuniciranje sa svijetom

 

„English Access Microscholarship program“ je projekt američkog State Departmenta kojim se đacima srednjih škola omogućava intenzivno učenje engleskog jezika. U ovaj program, koji se uspješno realizira u 44 države širom svijeta, dosada je uključeno preko 10.000 đaka. Zahvaljujući saradnji Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Američke ambasade u Sarajevu, u Access programu od 2004. godine aktivno sudjeluju i đaci svih šest bosanskohercegovačkih medresa.

Polaznici Access programa, po dvadeset najuspješnijih đaka u svakoj od medresa, tokom čitave školske godine imaju dodatnu nastavu engleskog jezika dva puta sedmično, ali i brojne druge edukativne sadržaje. Od 2007. godine, program se završava petodnevnim ljetnim kampom svih polaznika. Medresa „Osman-ef. Redžović“ u Čajangradu kraj Visokog bila je domaćin ovogodišnjeg „Ljetnog Access kampa“ za oko 120 đaka iz svih naših medresa, njihove profesore, goste i predstavnike American Councilsa.

Ljetni kamp započeo je u utorak, 26. juna 2012. godine ceremonijom svečanog otvaranja, kojoj su, pored reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića, prisustvovali i Bay Fang, izaslanica američkog državnog sekretara Hillary Clinton, Patrick Moon, ambasador SAD u BiH, šef Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta mr. Muharem Omerdić, predstavnici Zeničko-dobojskog kantona, direktori medresa i drugi gosti. Oni nisu krili zadovoljstvo realizacijom ovog projekta. Reis Cerić se zahvalio američkoj ambasadi na kontinuiranoj podršci našim medresama te istakao:

Posebno nam je drago što je na ovaj seminar došla i posebna izaslanica Hillary Clinton, Bay Fang, koja će iz prve ruke u Washington moći prenijeti atmosferu u ovoj medresi u Bosni. Drago mi je što se naša djeca iz svih medresa u BiH na ovaj način uče komunikaciji sa svijetom. Naravno, engleski jezik se može naučiti na različite načine, ali, pored toga, vrlo važno je da se uče komunicirati sa svijetom, a posebno sa Amerikom, koja je naš prijatelj, naš partner u obnovi BiH i, prije toga, u odbrani BiH. Sretan sam što je ovo malo selo, u kome sam i ja rođen, domaćin ovakavoga globalnog događaja. Da mi je neko nekada davno, kad sam se igrao na mjestu gdje je sada Medresa, rekao da će ovdje biti ovakav seminar, ja mu ne bih povjerovao. Naše prijateljstvo sa Amerikom je veoma važno. Čestitam kolektivu Medrese „Osman ef. Redžović, posebno direktoru Džemalu Salispahiću, i želim uspjeh ovoj našoj djeci, da im se otvore vrata širom svijeta da studiraju, ali da se uvijek vraćaju u svoju BiH.

I ambasador Moon potcrtao je značaj Access programa i učenja engleskog jezika:

– Veoma sam sretan da sam ovdje s reisom Cerićem i s gospođicom Bay Fang. Nama su vrlo važni programi učenja engleskog jezika. Ovo mladim ljudima daje bitne smjernice u daljnjem obrazovanju. Jer, veoma mnogo toga događa se u svijetu gdje se govori i koristi engleski jezik. Engleski jezik će im biti veoma važan u njihovim karijerama, u njihovom obrazovanju i drugim sferama života. Ponosni smo na ovaj program i sretni smo što smo dio toga programa i dio ovoga kampa u medresama.

Gosti su obišli sportski centar u izgradnji, čijim će se završetkom upotpuniti kompleks Medrese koji već sada svojim đacima, ali i široj zajednici, pruža ne samo izvanredne uvjete za školovanje, nego i za različite kulturne i obrazovne projekte, kakav je i Access ljetni kamp.

– Drago nam je što smo domaćini ovakvog susreta, drago nam je da smo omogućili fin ambijent, koji je privukao pažnju američkog ambasadora. Nadamo se da će se ova saradnja nastaviti. Mi uvijek nastojimo učiniti nešto novo, tako da se nadam da će se naš naredni susret biti u novoj sportskoj dvorani, gdje će moći stati stotine ljudi. Nama je vrlo važno da ljudi dolaze, da se na izvoru upoznaju s kvalitetom i kvantitetom naših poduhvata, koji su jedinstveni na našim prostorima rekao je direktor čajangradske medrese prof. Džemal Salihspahić.

Program je trajao do petka, 29. juna, kada su učenici upriličili ceremoniju zatvaranja ljetnog kampa i prezentirali zbirne rezultate rada po grupama te se podsjetili nezaboravnog vremena koje su proveli na petodnevnom “Access ljetnom kampu”.

 

Novi pristup reformi medresa

 

Ovogodišnje, sedmo po redu savjetovanje direktora i pomoćnika direktora održano je 30. juna i 1. jula u medresi “Osman-ef. Redžović”.

Tradicionalno, Vjersko-prosvjetna služba Rijaseta na kraju svake nastavne godine organizira dvodnevno savjetovanje direktora i pomoćnika direktora medresa na kojima se razgovara o temama koje su bitne za budućnost naših odgojno-obrazovnih institucija.

Pored direktora i njihovih najbližih saradnika iz šest bosanskohercegovačkih i medrese “Gazi Isa-beg” iz Novog Pazara, savjetovanje je okupilo i više gostiju. Pozivu da prisustvuju otvaranju ovog skupa odazvali su se kantonalni premijer Fikret Plevljak te ministri u Vladi ZDK Mirko Trifunović i Raif Seferović. Zbog ranije preuzetih obaveza, nisu mogli prisustvovati zenički muftija Ejub-ef. Dautović i predsjednik Školskog odbora muftija Husein-ef. Smajić, koji je uputio čestitke na organizaciji skupa i zaželio uspjeh u radu.

Skupom je predsjedavao Muharem-ef. Omerdić, šef Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta.

Premijer ZDK Fikret Plevljak nije krio pohvale za organiziranje ovakvog skupa:

Medrese u nama imaju iskrene prijatelje. Svojim radom pomažete nam da pobjeđujemo predrasude. Postojanje ovakve škole je bogatstvo u našem kantonu. Ovdje smo često gosti i vidjeli smo mnogo dobrih rješenja koja ćemo pokušati primijeniti i u drugim školama.

Pohvalama su se pridružili i ministri Trifunović i Seferović, nakon čega se prešlo na radni dio sastanka i realizaciju dnevnog reda. Tema savjetovanja bila je “Novi pristup reformi odgojno-obrazovnog procesa u medresama”.

Uvodni referat na naslovnu temu podnio je mr. Vahid Fazlović, direktor Medrese u Tuzli. Nakon njegovog izlaganja, usmjerenog na neophodne promjene u Nastavnom planu i programu medresa, razvila se konstruktivna diskusija i zaključeno da se formira komisija sa zadatkom da detaljno razradi predložene promjene kako bi se one mogle uputiti u dalju proceduru i eventualno početi primjenjivati od školske 2013./2014. godine. Najvažniji noviteti odnose se na zastupljenost engleskog jezika i matematike u nastavi, za koje je zaključeno da bi morali biti značajno prisutniji u medresama.

Drugi referat izložila je Amela Numanagić, upravnica đačkog doma u čajangradskoj medresi. Ukazala je na izazove sa kojima se susreće islamski odgoj u medresama te predložila moguća rješenja. Fokusirala se na potrebu ujednačavanja i sistemskog rješavanja odgojne administracije u našim internatima, kao i pitanje praćenja i vrednovanja rada odgajatelja, s obzirom da ti problemi nisu planski riješeni ni na nivou medresa, ni na nivou kantona na kojima medrese djeluju.

Nakon diskusije, zaključeno je da se formira odgojni savjet sa predstavnicima svih medresa, kao i komisija koja će usaglasiti prijedloge i pripremiti ih za dalju proceduru.

Također su analizirani rezultati prijemnog ispita i provedene ankete među kandidatima za upis u medrese u školskoj 2012./2013. godini. Uvodno izlaganje imao je mr. Nezir Halilović, iz Vjersko-prosvjetne službe.

Gosti su, skupa sa svojim porodicama, istog dana popodne krenuli u obilazak znamenitosti Visokog. Izletom su obuhvaćene posjete lokalitetu Mile, mjestu krunidbe bosanskih kraljeva, zatim renomiranom proizvođaču odjeće i predmeta od kože i krzna „Nerzz Bešlagić“, prehrambenoj industriji „Vispak“, „Šerefuddin-Bijeloj“ te Tabhanskoj džamiji, Zavičajnom muzeju, Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji, lapidariju i etnografskoj zbirci Franjevačkog samostana u Visokom. Druženje je sutradan upotpunjeno posjetom arheološkim lokalitetima piramida u Visokom, te izletom na dovište u Karićma, kraj Hajdar-dedine džamije na planini Zvijezdi.

medresa visoko 01 medresa visoko 02

Diplome Čajangradske medrese dobili su 21 maturant i 21 maturantica


Izaslanik reisu-l-uleme hafiz Ismet Spahić obraća se prisutnim


medresa visoko 03 medresa visoko 04

Učesnici „Ljetnog kampa Access“ ispred Medrese


Reisu-l-ulema sa američkom delegacijom obišao je sportski centar u izgradnji


medresa visoko 05 medresa visoko 06

Direktori i njihovi pomoćnici na sastanku

 

Direktori i njihovi pomoćnici na sastanku

 

medresa visoko 07 medresa visoko 08

Posjeta firmi „Nerzz Bešlagić“


Armin Nukić, učenik generacije


medresa visoko 09 medresa visoko 10

Amina Smajlagić, učenica generacije

XVII generacija maturanta Medrese „Osman-ef. Redžović“