Search
Close this search box.

Hafiska dova Abdussamedu Podojku i Seadu Subašiću

Poslije podne – namaza, 23. februara, u školskoj džamiji Medrese „Osman – ef. Redžović“ u Visokom, mjesto Čajangrad, upriličen je svečani program u kojem su promovirani novi hafizi: Abdussamed Podojak i Sead Subašić, maturanti spomenute medrese. Novi hafizi su naučili Kur'an tokom svog školovanja u Medresi.
Fotografije sa hafiske dove možete pogledati na našoj fb stranici.

Na početku programa prisutnima se obratio direktor Medrese Dženan Handžić. „ Sretni smo što se pod krovom Medrese obrazuju uspješni mladi ljudi koji su iz Medrese ponijeli emanet vjere. Oni su došli u medresu kako bi se u društvo vratili oplemenjeni. Dosad smo iz Medrese sa diplomama ispartili preko hiljadu takvih momaka i djevojaka. Među njima je i jedanaest hafiza. Prvi od njih je bio hafiz Abdulkadir Kadrić, a nakon njega redom: Zijad Dervić, Medina Cerić, Selma Bećirović, sestre Zahida i Zubejda Vračo, Alena Brković, Emir Hasanović, Senad Ganić, te naša dva današnja hafiza. Roditelji ova dva hafiza su ih nama u povjerenje dali kao dragulje i mi smo ih uz Allahovu pomoć, znanjem i pobožnošću ‘brusili’ i zato smo sretni što oni danas ovdje sijaju u punom sjaju“, kazao je u svom obraćanju direktor Handžić. Prisutnima se kratko obratio direktor fondacije Medrese Džemal Salihspahić koji je govorio o sljedećim projektima medrese, poput završetka sportske dvorane, naglasivši kako je s medresom jedno bosansko selo pretvoreno skoro u urbanu sredinu. Diplome hafizima, te nagrade Rijaseta, dodijelio je izaslanik reisu-l-uleme hfz. Ismet Spahić koji se osvrnuo na iskustvo sa novim hafizima prilikom njihovog preslušavanja pred komisijom hifza. „Ovi hafizi su unikati. Ako hafiz može za trideset minuta proučiti dva džuza da nikako ne pogriješi, onda treba znati kakav je to hafiz“, rekao je, između ostalog, hfz. Spahić.

Hafisku dovu mladim hafizima proučio je hfz. Zilko Žolja, a predstavnici Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, Fonda «Bošnjaci», uprava Medrese «Osman – ef. Redžović» te drugi uručili su priznanje i nagrade hafizima. Svečanosti su, pored velikog broja vjernika, prisustvovali profesori sa Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici: dr. Zuhdija Adilović, hfz. Halil Mehtić, hfz. Safvet Halilović, direktor Fondacije „Hifz Časni Kur'an“ Džemal Mosleh, predstavnici Fonda „Bošnjaci“ sa direktorom Šahinom Kerlom, te veliki broj hafiza. Ovom prilikom proučena je i hatma dova za Nerminu, majku hafiza Seada Subašića koja je prije dvije i po godine preselila na Ahiret.

O hafizima

Sead Subašić, sin Hamze i rahmetli Nermine, rođen je 19.4.1994. godine u Stuttgartu (Štutgart), Njemačka. Odrastao je u ovom gradu, a nakon završenog devetog razreda osnovne škole, školovanje je nastavio u Medresi „Osman – ef. Redžović“ u Visokom. Hifz je počeo učiti sa svojim roditeljima, nastavio sa nanom, prof. Subhijom Hadžimejlić, a završio sa muhafizom hfz. Zijad – ef. Dervićem, odgajateljom u spomenutoj medresi, da bi u četvrtom razredu, tačnije 26.11.2012, pred komisijom Rijaseta IZ BiH položio hifz. Hafiz Sead Subašić izabran je ispred Rijaseta za ovogodišnje internacionalno takmičenje u učenju Kur'ana koje će se održati u mjesecu aprilu u Kuvajtu. Kako smo prije dva broja pisali o hfz. Seadu koji je imao hafisku dovu i u Stuttgartu, ovu priliku smo iskoristili da saznamo o njegovom iskustvu u medresi nakon napuštanja doma u Njemačkoj, te njegovim budućim planovima. „Proveo sam jedan ramazan kod rodbine u Bosni: išli smo na teravije, obilazili džamije… Ostavilo je to jak utisak na mene. Želja za medresom se tada najviše probudila i došao sam iz Njemačke da je upišem. Krenuo sam za znanjem i Allah je dao blagoslov u tome. Medresa je početak traženja tog znanja. Medresa mi je dosta pomogla u životu, kao i u učenju hifza. Osamostalio sam se. Brže se sazrijeva u medresi. Tako sam i hifz ozbiljnije prihvatio“, kaže Sead koji svoje školovanje namjerava nastaviti na islamskom fakultetu u Mekki. Muhaffiz Dervić o svom kandidatu kaže: „Kada je on u pitanju, specifično je to da nikada nije zapao u poznate krize i gubljenje koncentracije prilikom učenja hifza. Čak ni nakon smrti svoje majke. Kao da mu je to dalo još veću snagu“. Hamza, dugogodišnji imam u Njemačkoj i otac hafiza Seada, ovom prilikom nam je kazao: „Sead je interesantan slučaj. Rođen je u Stuttgartu, ali Allah je dao da bude nadahnut željom da dođe u Bosnu, te se tako sačuvao mnogih izazova koji vladaju tamo. To je poruka mladim naraštajima da je ovo naša orijentacija, način kako ćemo opstati i sačuvati ovaj komad Zemlje na kojem nas je Allah stvorio“.

Abdussamed Podojak, sin Seada i Hafize, rođen je u Zenici 22.2.1995. godine. Hifz je polagao od 17.12.2012. do 28.12.2012. godine pred komisijom Rijaseta IZ BiH u čijem sastavu su bili: hfz. Ismet – ef. Spahić, hfz. Mensur – ef. Malkić, hfz. Dževad – ef. Šošić, hfz. Hasan – ef. Popara, te hfz. Dževad – ef. Hrvačić. Njegov muhaffiz je profesor kiraeta u medresi „Osman – ef. Redžović“ hfz. Abdulkadir Kadrić, dok je preko školskog raspusta Abdussameda preslušavao hafiz Amir – ef. Kaknjo iz Zenice, džemat Trgovišće. Hafiz Abdussamed Podojak poznat je po izuzetnoj vokalnoj nadarenosti, a učesnik je brojnih takmičenja i večeri Kur'ana u BiH i dijaspori. Otac mladog hafiza Sead Podojak kaže nam u šali: „Abdussamed je opravdao majčino ime“. „Drago mi je da danas mogu spomemuti jednog efendiju koji je probudio želju kod mog sina da uči hifz, a to je Muhamed – ef. Kovač. Sastali smo se u mojoj kući, on je proučio dovu i od tog trenutka Abdussamed s prekidima uči hifz, dok je aktivno počeo učiti u drugom razredu Medrese“, kaže nam Sead, babo hafiza Abdussameda. O značaju medrese za mlade ljude Sead kaže: „Medresa je jedan izvor dobrote, ljepote i svega onoga što može jedan mladi čovjek uzeti ako želi. Dovoljna je samo podrška roditelja i moguće je s djetetom postići mnogo“. Abdussamed upravo roditelje smatra onim koji su ga najviše motivirali u učenju hifza. „Želju za učenjem hifza kod mene su razvili roditelji, a kasnije su mi podstrek dali Muhamed – ef. Kovač i amidža hfz. Senad – ef. Podojak. Jednostavno, ovo mi je najsretniji dan u životu“, kaže hafiz Abdussamed. Muhaffiz Abdulkadir o Abdussamedu kaže: „Ovo mi je, kao voditelju sekcije hifza u Medresi, peti kandidat koji je uspješno položio hifz pri sekciji. Pored toga što je odličan đak, Abdussamed je pokazao visok stupanj morala, te želju za vannastavnim aktivnostima. Hifz je završio na kraju trećeg razreda, a pripreme su tekle do decembra 2012. godine“.

(Preporod, broj 5/991, 1. mart 2013.)