Search
Close this search box.

Šejh Kurejm Radžih posjetio našu Medresu

sejh_kurejm_radzihDana 01.11.2010. godine našu školu je posjetio istaknuti šejhu-l-kurra Kurejm Radžih iz Sirije koji je održao prigodno predavanje u prostorijama školskog amfiteatra.

Šejh Kurejm Radžih dolazi iz Damaska, glavnog grada Sirije, zemlje koja je uvijek bila veliki prijatelj naše zemlje i naše škole. Obnaša funkciju glavnog imama u džamiji “Hasan” u Damasku, a njegovim džumama i hutbama uvijek prisustvuje oko 10.000 džematlija. Dotični je veliki znalac iz oblasti arapskog jezika, te je profesor arapskog jezika i književnosti na jednom od sirijskih univerziteta. Osim izučavanja arapskog jezika jako puno vremena posvećuje i poeziji.

Šejh Radžih je u našu školu došao na vlastitu inicjativu, nakon što se sa prof. Nijazom Aganhodžićem sastao u petak, izrazio je želju da posjeti našu Medresu u ponedjeljak i održi prigodno predavanje za učenike i profesore. U svom govoru istakao je vrijednost bračne zajednice i odlike zdrave porodične atmosfere. Naveo je da su odgojena djeca produkt jedne kvalitetne i zdrave bračne zajednice i dobrog odnosa među supružnicima. Učenicima naše škole je savjetovao da što više pažnje posvete izučavanju arapskog jezika jer je on ključ uspjeha za sve muslimane svijeta. Učenike i profesore Medrese je usporedio s ashabima, jer mi ovdje, po njegovim riječima, predstavljamo jedinu muslimansku zajednicu u Evropi.

Na kraju, vrijedi spomenuti i to da nas je šejh pozvao u goste, kod sebe, u Damask. Kolektiv Medrese se, ovom prilikom, još jednom zahvaljuje šejhu Radžihu na posjeti!