Search
Close this search box.

DODIJELJENE NAGRADE NAJUSPJEŠNIJIM NA KONKURSU O NASUHU MATRAKČIJI

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nasuh Matrakčija, Da Vinči Istoka

Medresa „Osman ef. Redžović“ je i ove godine organizirala natječaj za učenike osnovnih škola iz Visokog i susjednih općina u kojem su mogli pokazati svoje afinitete prema umjetničkom izražaju. Prošle godine je tema bila „Čajangrad-čuvar Bosne“, a ove godine smo željeli oživjeti uspomenu i sjećanje na našeg čuvenog sugrađanina, umjetnika, izumitelja, matematičara, minijaturistu, Nasuha Matrakčiju, kojeg su zbog njegove genijalnosti zvali i Da Vinčijem Istoka. Prije objavljivanja samog konkursa Medresa je priredila i izdala publikaciju „Nasuh Matrakčija, matematičar, umjetnik, izumitelj“, sa željom da osnovci kroz sadržaje prilagođene njihovom uzrastu saznaju nešto više o ovom istaknutom Bošnjaku i Visočaninu, kao i vremenu i prostoru u kojem je živio. Publikaciju je crtao i pisao alumnista druge generacije naših maturanata, Emir Isović. Prije same dodjele nagrada direktor Medrese, mr. Dženan Handžić, je poselamio učenike, zaželio im dobrodišlicu u Medresu i zahvalio im se na učešću na Konkursu. „Nasuh Matrakčija je bio naš sugrađanin o kojem smo, nažalost, vrlo malo znali. On je bio savremenik jednog od najmoćnijih i najuspješnijih vladara velikog Osmanskog carstva, Sulejmana Zakonodavca. I ne samo to,  pisao je hroniku Sultanovog života. UNESCO je povodom 450 godina od njegovog rođenja 2015. godinu proglasio Godinom Nasuha Matrakčije i obilježio je nizom sadržaja. Unatoč tome, život i djelo ovog naučnika nisu dovoljno poznati, kako u Bosni i Hercegovini, tako ni u njegovom rodnom Visokom. Konferencijska sala u kojoj se danas nalazimo nosi ime po ovom učenjaku“ –  kazao je, između ostalog,  direktor Handžić nagrađenim učenicima.

 

Nagrađeno devet učenika

Na konkurs koji je nosio naziv kao i pomenuta publikacija pristiglo je 47 radova, od kojih je 19 bilo literarnih, 27 likovnih i jedna maketa. Komisija u sastavu: Emir Isović – predsjednik, Saliha Delibašić Kasa – član i Amela Numanagić – član, imala je jako težak zadatak da odabere najbolje radove. Kao i na prošlogodišnjem konkursu, ni ove godine nismo rangirali radove od prvog do trećeg mjesta, nego smo kazali da ćemo nagraditi po tri najbolja literarna i likovna rada. S obzirom da su radovi bili odlični, i da smo imali i jednu maketu koju smo odmah odlučili nagraditi, Komisija je Upravi Medrese predložila pored šest najboljih radova i jedne makete, da dodijeli još dvije nagrade učenicima čiji su se radovi izdvajali od ostalih. Prijedlog je prihavćen pa smo umjesto obećanih  šest, nagradili devet učenika. Najbolje literarne radove napisale su Ehlimana Suša, Osnovna škola „Mula Mustafa Bašeskija“ iz Donjeg Moštra, Ajna Handžić, OŠ „Musa Ćazim Ćatić“, Veliko Čajno i Lamija Dedić, OŠ „Alija Nametak“, Buci. Nagrađeni su još i Abdussamed Kadrić, OŠ „Enver Čolaković“ iz Breze i Selma Aliomerović, OŠ „Safvet beg Bašagić“, Visoko. Posebno je bilo teško odabrati najbolje likovne radove. Od 27 pristiglih radova, zanimljivo je da su sva tri nagrađeni naslikali učenici Osnovne škole „Musa Ćazim Ćatić iz Velikog Čajna, i to Šejma Imamović, Ajša Lemeš i Melika Husić, dok je jedinu maketu uradio Jakub Dedić, učenik Osnovne škole „Alija Nametak“, Buci.

Uprava Medrese iskazuje svoju zahvalnost direktoricama i direktorima osnovnih škola, kao i  nastavnicama i nastavnicima koji su nam, kao i uvijek, pomogli da i u vremenu pandemije dođemo do učenika, prezentiramo im projekat, dobijemo radove a onda ih i nagradimo. Nadamo se da će naš sljedeći projekat biti realiziran u normalnim okolnostima i da ćemo druženja poput ovog uskoro moći organizirati u prepunom šakolskom amfiteatru.