Search
Close this search box.

ČLANOVI ASTRONOMSKOG DRUŠTVA ORION IZ SARAJEVA U POSJETI MEDRESI

U srijedu, 18.12.2019., godine u posjeti Medresi „Osman-ef. Redžović“ boravili su izvršni direktor Astronomskog društva Orion iz Sarajeva, gospodin Dino Đipa i doajen jugoslovenske i bosanskohercegovačke astronomije, predsjednik Astronomskog društva Orion Sarajevo, gospodin Muhamed Muminović.
Povod ovome susretu je bilo sazananje članova Društva Orion da Medresa u okviru kompleksa raspolaže planetarijumom i teleskopom. Ova informacija ih je ugodno iznenadila zbog čega su i inicirali ovaj susret. Nakon što su gosti vidjeli planetarijum, kao i ostatak kompleksa Medrese, u ugodnom razgovoru koje su domaćini, direktor Medrese, profesor Dženan Handžić, profesor fizike Adnan Tihić i profesor historije Emir Uzunalić, vodili sa našim gostima, dogovorena je buduća saradnja na polju astronomije.
Prije svega saradnja će se odvijati na polju edukacije zainteresiranih učenika za ovu interesantnu naučnu oblast. Naši učenici će o astronomiji moći učiti od najboljih.
Raduje nas da je ova posjeta došla dan nakon što je Međunarodna astronomska unija u Parizu saopćila da su zvijezda oznake HD 206610 i njena planeta HD 2006610b dobile imena Bosona i Narona. Konkurs za davanje imena ovoj zvijezdi i planeti sproveli su aktivisti Astronomskog društva Orion iz Sarajeva i Astronomskog društva Polaris iz Tuzle. Naši gosti su nam kazali da je navedenu zvijezdu u sazvijeđu Vodolija moguće vidjeti i našim medresanskim teleskopom.
O našem gostu Muhamedu Muminoviću najbolje govori njegova biografija.
Muhamed Muminović je rođen 28. augusta 1948. godine u Banjaluci. U periodu između 1972. i 2018. godine napisao je 15 knjiga i priručnika iz astronomije, a bio je ko-autor u još pet knjiga iz iste oblasti. Također je bio glavni inicijator kod pripreme i štampanja nekoliko astronomskih postera i vrtećih karti neba. Prema dostupnim podacima on je najplodniji autor astronomske literature na području bivše Jugoslavije. Objavio je kao autor i ko-autor preko 25 stručnih i naučnih radova u relevantnim regionalnim i svjetskim časopisima.
Bio je direktor Opservatorije Čolina kapa, direktor radne zajednice CEDUS-a (Centra za društvene djelatnosti Univerziteta u Sarajevu), kao i član Nacionalnog komiteta za astronomiju Jugoslavije. Od 2008. godine predsjednik je “Astronomskog društva Orion Sarajevo”. Živi i radi u Sarajevu.
Nadamo se u budućnosti da će među našim učenicima biti neki novi Muhamed Muminović koji će nastaviti tradici