Search
Close this search box.

POČELI RADOVI NA PROŠIRENJU ŠKOLSKE ZGRADE U MEDRESI

 

Unatoč uvjetima prouzrokovanim pandemijom virusa Covid-19, Medresa „Osman ef. Redžović“ nastavlja svoj razvojni put. Od svog osnivanja Medresa je bila formirana od osam odjeljenja, četiri muška i četiri ženska, i to je trajalo sve do školske 2019/2020. godine, kada se broj kandidata za Medresu povećao i po prvi put su upisana tri odjeljenja nove generacije učenika i učenica. Takav trend se nastavio i prošle godine, iako se prijem i upis u Medresu događao u vrijeme prvog vala pandemije Covid-19 i najrestriktivnijih mjera koje su važile na teritoriji naše države u tom periodu. Za upis u prvi razred Medrese aplicirao je rekordan broj kandidata, njih 124, među kojima je bilo mnogo superodlikaša i učenika generacije, te je odlučeno da nova generacija ponovo broji tri odjeljenja. Učionice za treća odjeljenja su osigurane u okviru postojećih prostorija, te je time kapacitet postojeće školske zgrade iscrpljen. S obzirom da je intencija da Medresa svake naredne školske godine prima po tri odjeljenja učenika, Uprava škole se odlučila za proširenje tzv. stare školske zgrade, ili školske zgrade koja je prva izgrađena, na način da se na postojeću ploču podigne još jedan sprat. Zahvaljujući viziji prvog direktora, prof. Džemala Salihspahića, ovaj dio zgrade je statički predviđen da može nositi još jedan sprat. Projekat za ove radove napravljen je 2017. godine, i na novih 400m kvadratnih prostora biće izgrađeno pet novih učionica koje će dugoročno zadovoljiti potrebe Medrese za učioničkim prostorom. Radovi na rekonstrukciji školske zgrade počeli su u ponedjeljak, 5. aprila, demontažom stare krovne konstrukcije, a nakon toga će se pristupiti konstruktivnim radovima podizanja sprata i postavljanja nove krovne konstrukcije. Planirano je da se prva faza grubih radova završi do ramazanskog bajrama, kada očekujemo povratak učenika u školske klupe.

S obzirom da je mnogo prijatelja i vakifa Medrese koji su svojim sredstvima pomogli početak radova na ovom projektu koji smo dugo najavljivali, te da i oni sa nestrpljenjem očekuju početak radova, na web stranici Medrese je omogućeno praćenje radova uživo putem web kamere. Link se nalazi i na facebook stranici Medrese, i svi oni koji žele mogu pratiti kako napreduju radovi na ovom značajnom projektu.

Dakle, Uprava Medrese je pred sebe, kao i pred izvođače radova postavila jedan ambiciozan plan, a to je da za 44 kalendarska dana demontira stari krov, sazida novi sprat, napravi armiranu betonsku ploču, i podigne novu krovnu konstrukciju. Također, u narednom periodu predviđen je i početak radova na adaptaciji jednog paviljona u ženskom dijelu đačkog doma koji će pratiti izgradnju novih učionica.