Search
Close this search box.

Novi međunarodni uspjesi naših učača Kur'ana

amar i ibrahim u zagrebu 1Na 22. europskom natjecanju učača Kur'ana, održanom 23. i 24. oktobra u Zagrebu, Amar Hasandić i Ibrahim Bilčević, oba učenici četvrtog razreda Medrese „Osman-ef. Redžović“, ostvarili su veoma zapažene rezultate, osvojivši treće, odnosno drugo mjesto u dvije takmičarske kategorije.

Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, Medžlis Islamske zajednice Zagreb, Svjetska organizacija za hifz iz Džidde (Saudijska Arabija) i Ministarstvo vakufa Države Katar povodom 28. godišnjice svečanog otvorenja Zagrebačke džamije organizirali su 22. europsko natjecanje učača Kur’ana. Svečanom otvorenju takmičenja koje je započelo u četvrtak navečer prisustvovali su najviši predstavnici Islamske zajednice iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije, mnogi ugledni gosti iz vjerskog, kulturnog i političkog života grada Zagreba i Hrvatske, kao i predstavnici diplomatskog kora akreditiranih u Zagrebu.

Uz prisustvo velikog broja vjernika koji su sa zanimanjem pratili takmičenje, i uz budnu pažnju stručne komisije, kandidati iz brojnih evropskih država su se nadmetali u pet kategorija. Hasandić Amar takmičio se u kategoriji „Tilavet medresa“, odnosno u melodičnom i pravilnom učenju Kur'ana u konkurenciji učenika medresa iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Kosova i Makedonije, i osvojio treće mjesto. Uspješniji od njega bili su Ahmed Hašić iz medrese „Džemaluddin Čaušević“ u Cazinu i Jasir Kovačević iz Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

S obzirom da kao prošlogodišnji pobjednik ove godine nije imao pravo nastupa u kategoriji medresa, Ibrahim Bilčević se takmičio u najatraktivnijoj kategoriji „Tilavet“, pravilnom i melodičnom učenju Kur'ana za odrasle do 30 godina. U izuzetno jakoj konkurenciji, među mnogo starijim i iskusnijim učačima, Ibrahim je osvojio drugo mjesto. Bolje od njega bili su plasirani Ahmed Alili iz Zagreba i Ismail Kaya iz Turske, koji su podijelili prvo mjesto, a treće mjesto osvojio je Abdullah Tutaklioglu iz Turske.

U „Hifzu“, pravilnom učenju Kur'ana napamet, Medresa nije imala svoje predstavnike, a pobijedili su Aldin Šahbazović (Hifz pet džuzeva), Muhammed M'validi (Hifz 15 džuzeva) i Mohamed Ahmed Moalin (Hifz cijelog Kur'ana).

– Takmičenje u Zagrebu je najmasovnije i vjerovatno najprestižnije takmičenje u učenju Kur'ana u Evropi, što uspjehe naših momaka čini iznimno važnim. U kategoriji učenika medresa odlučile su finese, a pobijedio je momak koji je na ovom takmičenju učestvovao i prošle godine, tako da možemo biti zadovoljni Amarovim uspjehom. Ibrahim se takmičio u kategoriji kojom tradicionalno dominiraju učači iz Turske. Ako imamo na umu da se radi o iskusnim takmičarima, obrazovanim u specijaliziranim školama na kojima se izučavaju „mekami“, odnosno melodije učenja Kur'ana, onda je jasno da je Ibrahimovo ovogodišnje drugo mjesto veći uspjeh od prošlogodišnje pobjede u kategoriji učenika medresa – ističe Amarov i Ibrahimov profesor Kiraeta, hfz. Abdulkadir Kadrić.

Uprava i učenici Medrese svoje su pobjednike dočekali na dostojanstven način. U njihovu čast u školskom amfiteatru upriličen je prigodan skup na kojem se okupljenim đacima obratio direktor Medrese Dženan Handžić.

– Vaši uspjesi rezultat su vašeg predanog rada na razvijanju sposobnosti koje vam je dragi Allah dao, ali i kontinuiranih napora koje hafiz Abdulkadir Kadrić već godinama ulaže u radu sa nadarenim učenicima. Zato vam svima čestitam na novom uspjehu, i nadam se da će on biti poticaj vašim mlađim kolegama i kolegicama da nastave gdje ste vi stali. Škola će i dalje pratiti i podržavati vaš rad – kazao je direktor Handžić, a zatim im uručio darove i novčane nagrade. Prigodan dar ovom prilikom dobila je i Ena Bečarević, koja je na nedavno održanim sportskim susretima učenica srednjoškolskih ustanova Islamske zajednice u BiH osvojila prvo mjesto.