Search
Close this search box.

Naučnim skupom počeli programi 20 godišnjice reaktiviranja i rada Karađoz-begove medrese

Facebook
Twitter
LinkedIn

 

 

 

 

 

Mostar naucni skupNaučni skup „Od tradicije do savremenosti“ organiziran u povodu 20 godina reaktiviranja i rada najstarije odgojno obrazovne ustanove u Hercegovini Karađoz-begove medrese okupio je brojna poznata imena iz oblasti pedagogije, didaktike i teološke misli održan je danas u Mostaru. U radu ovog skupa učešće je uzeo i Dženan Handžić, direktor medrese “Osman ef. Redžović, koji je govorio o strategiji razvoja medresa

Skup je otvorila ministrica obrazovanja u Vladi Federacije BiH Elvira Ćemalović Dilberović.

Pridružujući se čestitkama povodom jubileja ministrica Dilberović kazala je kako ulaganje u odgoj i obrazovanje u institucije čiji je to zadatak je najuspravnija investicija ovog vremena.

 

U uvodnom dijelu naučnog skupa prisutnima su se obratili još direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH prof.dr. Enes Karić, mostarski muftija Salem ef. Dedović i direktor Medrese u Mostaru hafiz Aid ef. Tulek.

Tulek je u svom govoru podsjetio na historijat ove škole koja je osnovana daleke 1557.g. Njen rad prekinut je 1918, a ponovo reaktiviran 77 godina poslije – 1995.g.

Mostarski muftija Salem ef. Dedović istakao je od koliko velikog značaja je ova odgojno obrazovna ustanova za grad Mostar i regiju Hercegovine.

„ Cjelokupan kampus USRC u kojem se nalazi i ova škola je veliko učilište. U njemu su smještene osnovne, srednje škole, fakulteti Univerziteta Džemal Bijedić. Naučno obrazovne institucije nade su za našu izvjesniju budućnost. Toga moraju biti svjesni svi oni koji u ime Bošnjaka obavljaju javne funkcije i iskreno se nadam da će biti na visini zadatka i sačuvati ugled i budućnost ne samo Medrese već i Univerziteta i školstva općenito u ovom kantonu“, kazao je muftija Dedović.

Prof.dr. Enes Karić govorio je o doprinosu školstva a samim tim i o doprinosu medresa na polju pismenosti cjelokupnog čovječanstva.

„Medrese su čuvale tradiciju islama, korigirale i osvježavale tu tradiciju tokom minulih vremena“, podsjetio je prof.dr. Karić.

U radu naučnog skupa učešća su uzeli još prof.dr. Enes Karić, prof.dr. Ismet Bušatlić, mr. Muharem ef. Omerdić, bivši mostarski muftija Seid ef. Smajkić, prof.dr. Hašim Muminović, mr. Hafiz Lejla Boškailo Obradović, Dženan Handžić, mr. Muamer Tinjak, Mevlud Arslani, Dragana Moro, Lejla Akšamija, Sabaheta Bijedić.

Hasan Eminović

(bir.ba)