Search
Close this search box.

Naši maturanti učestvovali u projektu “BH Roots”

bh roots 2017bSvakodnevno nam pristižu lijepe vijesti o uspjesima i aktivnostima naših bivših učenika. Jednu takvu priču objavljujemo na našoj fb stranici. Naime, troje naših maturanata, Merjem Meša, Sumejja Šarić i Faris Čehajić, učestvovali su u projektu pod nazivom “BH ROOTS” koji okuplja naše mlade iz raznih krajeva Evrope. O čemu se radi pročitajte u tekstu koji su nam sami napisali i poslali zajedno sa priloženim fotografijama.

U organizaciji SBHUD-a (Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Danskoj) i SSD BiH (Svjetski savez dijaspore BiH) u Danskoj je održana druga sesija projekta “GROWİNG ROOTS” u okviru programa Erasmus + koji je u potpunosti finansiran iz sredstava Evropske unije. Projekat je okupio tridesetak mladih Bosanaca i Hercegovaca iz Njemačke, Austrije, Danske, Holandije, Italije i Turske, različitih starosnih dobi i šarolike akademske pozadine. Projekat kao takav bio je izvrsna prilika da mladi međusobno različiti, a ipak jedinstveni sa istim jezikom, identitetom, kulturom kroz razne radionice, timski rad, rasprave i dijalog ponude svoje odgovore na pitanja: kako razvijati svijest o identitetu kod mladih; kako povezati bh omladinu iz cijeloga svijeta; kako timski raditi, komunicirati i raspravljati; kako spriječiti asimilaciju, a podržati integraciju; kako zajedničkim radom kreirati ideje i institucije koje će se brinuti o vrlo važnim pitanjima za bh dijasporu i mlade u njoj i još mnoga druga pitanja i probleme koja su od suštinske važnosti za bh dijasporu, ali i BiH.
Projekat je bio prilika da se, kroz različite aktivnosti, predavanja i posjete, mladi međusobno upoznaju i prenesu svoja životna iskustva u zemljama boravka, razmijene mišljenja o pitanjima i problemima multikulturalnosti, vjere, nacije, identiteta, maternjeg jezika. U sklopu aktivnosti, bh omladina iz dijaspore je u gradu Herningu organizovala postavku bosanskohercegovačke kuće, te kroz slike i video o BiH, narodnu nošnju, vez i heklanje uživo, pripremu tradicionalnih bh jela i koncert tradicionalne sevdalinke predstavila svoju državu u najboljem svjetlu što je oduševilo i sve one Dance/kinje koji su se pridružili programu i jeli, zabavili se, nešto naučili o BiH, Bosancima i Hercegovcima, i sa osmijehom se zdušno zahvalili na predivnoj organizaciji. Po okončanju desetodnevnog programa, učesnicima su dodijeljeni certifikati EU YouthPass od strane organizatora koje će naša omladina moći iskoristiti u daljem obrazovnom i poslovnom životu.
Ono što je važno naglasiti jeste da su se u okviru projekta formulisale i neke ideje za razvijanje dalje saradnje i povezivanja omladine u dijaspori, a među kojima su i učestvovanje u budućim EU projekatima, izbor radne grupe mladih koja će se uključiti u GO SSD BiH i tako aktivirati bh mlade iz drugih zemalja, organiziranje kampa mladih na Vlašiću u avgustu ove godine, motiviranje mladih da kroz platfromu koja će biti formirana realizuju svoje ciljeve u BiH i dijaspori, aktiviranje web stranice, pokretanje ljetne/zimske škole/kampova i ekskurzija popraćenih raznim predavanjima, takmičenjima, kvizovima, sajmovima, igrama, radionicama sa akcentom na očuvanje i njegovanje bosanskog jezika, tradicije, kulture, identiteta.
Nema sumnje da su mladi Bosansci i Hercegovci, razasuti širom Evrope, kroz ova “dijasporska” okupljanja sa sobom uspjela ponijeti pregršt novih prijateljstava, iskustava, novih znanja i informacija koje će, kada se vrate u svoje zemlje znati prenijeti u svoju porodicu, društvo i sredinu i na taj način razvijati grane i ideje BHRoots-a. Svjesni da su napuštajući svoju domovinu, Bosnu i Hercegovinu, sa sobom ponijeli najdraže blago koje vječno traje – a to je maternji jezik koji je kičma nacionalnog identiteta i države, naša omladina je odlučna da ustraje u naporima da iste vrijednosti nastavi prenositi i na buduće generacije kako bi održali svoju vjeru, identitet, kulturu, tradiciju i ljubav prema jedinoj nam domovini. Velika je važnost podizati svijest mladih o svom porijeklu i identitetu, jer je omladina obnoviteljska energija jednog naroda. Omladina je i jedno prekrasno i razgranato drvo, a država i porijeklo su korijeni tog drveta koje ako ne budemo održavali i vodili brigu o njemu, zasigurno će vremenom uvehnuti i neće nam dati predivne plodove koje tako željno očekujemo. Upravo zbog toga, ove i ovakve projekte treba promovirati i podržati kako bi druge, treće… generacije mladih Bosanaca i Hercegovaca, koji su poput bisera razasuti širom svijeta bile nanizane na zajedničku nam nit kako ne bi izgubili, niti oni Bosnu, niti Bosna njih.

Fotografije i tekst Faris Čehajić

bh roots 2017a bh roots 2017 bh roots 2017b