Search
Close this search box.

Nagradni konkurs za đake osnovnih škola

Cilj konkursa je promocija i afirmacija lika i djela Nasuha Matrakčije, istaknutog mislioca i naučnika rođenog oko 1490. godine u Visokom. Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) je povodom 450 godina od njegove smrti 2015. godinu proglasila Godinom Nasuha Matrakčije i obilježila je nizom sadržaja. Unatoč tome, život i djelo ovog naučnika nisu dovoljno poznati, kako u Bosni i Hercegovini, tako ni u njegovom rodnom Visokom.

JU Medresa „Osman-ef. Redžović“ je priredila publikaciju „Nasuh Matrakčija, matematičar, umjetnik, izumitelj“, sa željom da kroz sadržaje prilagođene uzrastu đaka osnovne škole saznate nešto više o ovom istaknutom Bošnjaku i Visočaninu, kao i vremenu i prostoru u kojem je živio.

Cjelokupan tekst nagradnog konkursa sa uvjetima i rokovima u pdf formatu možete preuzeti ovdje.

Publikaciju “Nasuh Matrakčija – matematičar, umjetnik, izumitelj” u epub formatu prilagođenom za elektronske čitače knjiga možete preuzeti ovdje.

Publikaciju “Nasuh Matrakčija – matematičar, umjetnik, izumitelj” u pdf formatu za pregled na računarima i mobilnim uređajima možete preuzeti ovdje.