Search
Close this search box.

Imami MIZ Doboj i Zavidovići: Nastavak uspješne saradnje

Facebook
Twitter
LinkedIn

seminar imami zavid dobojMeđu institucijama IZ sa kojima Medresa ima tradicionalno dobru saradnju ističu se MIZ Doboj i Zavidovići. To je bio povod za nedavno upriličeni program “Amberom ti cvali puti” u Gradskoj džamiji u Zavidovićima. Ubrzo je uslijedila i uzvratna posjeta i susreti imama iz Doboja i Zavidovića u Medresi, na druženju i savjetovanju kojem je prisustvovao i predstavnik Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta.

 Druženje je započeto prikazivanjem desetominutnog dokumentarnog filma “Priča o Medresi” koji retrospektivno prikazuje razvnojni put te naše odgojno obrazovne institucije od njenog osnivanja u septembru 1992. pa sve do danas. Informacije koje nisu spomenute u filmu dopunio je, te prisutnima dobrodošlicu poželio direktor Medrese Dženan Handžić. Zahvalio se na saradnji predstavnicima medžlisa, te istakao kako se u medresi školuju đaci ne samo sa 32 različite općine u BiH, nego da ima i đaka iz nekoliko evropskih država, kao i iz SAD-a.

Đaci su za imame pripremili prigodan program, a profesori i predavanja.

Džemal Salihspahić, profesor Imameta i dugogodišnji direktor Medrese, govorio je na temu “Pripremanje za vjeronauku, hutbe, vazove i ostale aktivnosti”, te na zanimljiv način prisutnima pokušao približiti značaj kvalitetnih priprema u imamskom radu. Predavanje ispunjeno narodnim mudrostima i polustoljetnim iskustvom rada sa živim ljudima praćeno je sa velikom pažnjom.

Drugo stručno predavanje na temu “Vakf – pauzalna forma u Kur'anu” održao je hfz. Abdulkadir Kadrić, profesor Kiraeta u Medresi.

Potom su se obratili i glavni imami dvaju medžlisa: Sulejman ef. Efendić (MIZ Zavidovići) i Bajro ef. Džafić (MIZ Doboj) koji su se srdačno zahvalili domaćinima na gostoprimstvu i priređenom programu.

Na samom kraju seminara se obratio i izaslanik Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta IZ u BiH Ibrahim ef. Begović koji je podsjetio da su sve medrese u BiH pa tako i ova, najmlađa među njima, pravi rasadnici znanja. Vidno oduševljen programom seminara kazao je: „Ovaj skup je primjer kako se treba graditi saradnja, dogovor, druženje, i kako se trebaju uvezivati oni koji su otišli iz medresa na teren, sa onima koji tek dolaze da pohađaju medresu.“

Nakon zajedničkog klanjanja podne namaza i ručka, gosti i njihovi domaćini razišli su se, uz želje da se dobra međusobna saradnja i dalje nastavlja i unaprjeđuje.