Search
Close this search box.

Iz arhive: Priča o Medresi “Osman ef. Redžović”

Krenuvši iz Sarajeva u posjetu bolesnoj majci u selo Gračanica kod Visokog 1992.godine, profesor Džemal Salispahić vjerovatno nije ni slutio da se neće moći vratiti u tada opkoljeno Sarajevo, ali ono što sigurno nije ni sanjao jeste to da će „zahvaljujući“ toj posjeti, danas 20 godina kasnije, Gračanica kod Visokog imati moderan obrazovni kompleks, Medresu „Osman ef. Redžović“. Želja je bila pomoći Bošnjacima i unaprijediti islamsko obrazovanje, pa je 6.septembra 1992.godine počeo rad najmlađe bosanskohercegovačke Medrese, koja je 22.septembra 1993.godine i zvanično priznata od naibskog vijeća Islamske zajednice BiH. – Bilo je to izuzetno teško vrijeme, vrijeme borbe za goli opstanak, ali su želja i vizija profesora Salispahića bili iznad tog vremena i mogućnosti, pa je i Medresa započela sa radom iz malog podruma imamske kuće u Gračanici. – ističe na početku posjete Medresi sadašnji direktor profesor Dženan Handžić, koji je ovu funkciju naslijedio početkom ove godine od osnivača i prvog direktora Medrese Džemala Salispahića.

Razvojni put Medrese

Ratna zbivanja u BiH otežavala su razvoj Medrese, a u školskoj 1995/1996.godini Medresa je dočekala i svoje prve maturante. – Radilo se koliko su uslovi dozvoljavali, korak po korak, opremljena je školska džamija, pa prostorije za nastavu, a onda se krenulo u izgradnju đačkog doma. Akcijom „300 vakifa za Medresu“ uspjeli smo doći do sredstava kojima smo opremili i đački dom. U međuvremenu smo otkupili i 40 dunuma zemljišta. Sagradili i još jednu džamiju te moderan amfiteatar na kojem bi pozavidjeli i mnoge obrazovne ustanove iz regiona. Na kraju je ostala izgradnja sportske dvorane sa bazenom, koja je u fazi opremanja i time ćemo zaokružiti ovaj grandiozni kompleks. – govori direktor Medrese Dženan Handžić.

Medresa danas

Danas Medresu pohađa oko 250 učenika koji dolaze iz 36 općina BiH, ali su tu i učenici koji žive van BiH, a trenutno nastavu pohađaju djeca Bošnjaka iz Amerike, Francuske, Austrije i Njemačke. Do sada je Medresa dočekala i preko 1.000 maturanata, a cijeli razvojni put bi bio nemoguć bez pomoći vakifa, njih 620 je učestvovalo u izgradnji i razvoju ove obrazovne institucije. – Posebno smo ponosni na svoje učenike koji su nakon Medrese nastavili školovanje i vremenom postali bitni faktori u našem društvu te se nalaze na značajnim pozicijama. Vrijedno je pomenuti da trenutno imamo učenika koji dolazi iz Njemačke i koji je prvi bh. hafiz u toj zemlji, riječ je o Seadu Subašiću. – istakao je na kraju posjete Medresi „Osman ef. Redžović“ direktor Handžić.

Put od podruma imamskog stana i učionice u gračaničkoj džamiji, do kompleksa kakav smo danas zatekli, bio je dug i trnovit, ali bez sumnje, vrijedan truda. Medresa „Osman ef. Redžović“ danas je ponos svog kraja, nada u bolje sutra i vjera u bolju budućnost.

Dnevni Avaz, Mart 2013.godine