Search
Close this search box.

Imamo pobjednika na 21. evropskom takmičenju učača Kurana u Zagrebu

Facebook
Twitter
LinkedIn

U Zagrebačkoj džamiji je u petak, 24. i subotu, 25. oktobra održano 21. evropsko takmičenje učača Kur'ana, najprestižnije takvo takmičenje u Evropi i jedno od najcjenjenijih u svijetu. Prvo mjesto u svojoj kategoriji na ovogodišnjem takmičenju osvojio je Ibrahim Bilčević, učenik trećeg razreda Medrese “Osman ef. Redžović”.

Ovo takmičenje po prvi put organizirano je prije 27 godina, u čast otvorenja Zagrebačke džamije. Uz pomoć eminentnih suorganizatora, Svjetske organizacije za hifz iz Džede, Saudijska Arabija, i Ministarstva vakufa Države Katar, takmičenje se brzo afirmiralo, preraslo regionalne okvire i postalo najbolje evropsko takmičenje ove vrste.

Ove godine učešće je uzelo ukupno 61 takmičar u pet kategorija: Hifz (učenje napamet) cijelog Kur'ana, hifz 15 džuzova (polovine) Kur'ana, hifz 5 džuzova Kur'ana, tilavet (melodično i pravilno učenje Kur'ana) i tilavet medresa.

U kategoriji tilavet medresa učestvovali su predstavnici devet medresa iz tri države. Prvo mjesto sa osvojenih 96,17 od mogućih 100 poena osvojio je Ibrahim Bilčević iz Medrese “Osman-ef. Redžović”, drugo mjesto Besim Azemi iz medrese u Skoplju sa 91,33 poena,  a treće mjesto sa 91 poenom Ahmed Hasić iz Cazinske medrese.

– Ibrahimov nastup i uvjerljiva pobjeda sa osvojenih maksimalnih 15 bodova za melodično učenje, te ukupno osvojenih 96% od mogućih bodova, predstavlja veliko priznanje, ne samo njemu, nego i njegovom profesoru Kiraeta i muhaffizu hfz. Abdulkadiru Kadriću, kao i našem profesoru muzike Edinu Fazliću. Ova pobjeda predstavlja afirmaciju i naše medrese i Visokog, koje je od ove subote i zvanično bogatije za jednog od najboljih mladih učača Kur'ana u Evropi – ističe Dženan Handžić, direktor Medrese “Osman-ef. Redžović”.

[envira-gallery id=”353”]