Search
Close this search box.

Hutba – Odlike Kur'ana

Facebook
Twitter
LinkedIn

Hutba br. 29/20-21

Odlike Kur’ana

لَقَدْ أَنْزَلْنَا إِلَيْكُمْ كِتَابًا فِيهِ ذِكْرُكُمْ أَفَلَا تَعْقِلُونَ

Allah, dž.š., rekao je: ”Mi vam objavljujemo knjigu u kojoj je slava vaša. Pa zašto se ne opametite?” (El-Enbija, 10)

Draga i poštovana braćo, cijenjeni džema'te.

Dani koje upravo proživljavamo već odišu mirisima mjeseca Ramazana. To je mjesec kojem se posebno radujemo jer on donosi odmor i smiraj našim dušama. To je mjesec samoanalize, razmišljanja o vlastitim slabostima, mahanama i Allahovim, dž.š., blagodatima kojima nas je obdario. Mjesec Ramazan posebno je i mjesec Kur'ana. Znamo da je njegovo objavljivanje počelo u ovom mjesecu, pa muslimani pored toga što poste u njemu, intezivnije uče i razmišljaju o kur'anskim ajetima.

U svijetu danas živi više od milijardu i po muslimana. Međutim, i pored tako velikog broja primjećujemo da oni danas ne uspijevaju ravnopravno nositi se sa pripadnicima drugih vjera i naroda. Postoji mnogo razloga zbog kojih su današnji muslimani zapali u ovako ponižavajuće stanje ali svi ti razlozi mogli bi biti objedinjeni u jednoj rečenici: to je zbog toga što su se udaljili od Kur'ana. Možemo kazati da svi znaju šta je to Kur'an, ali je daleko manje onih koji znaju šta piše u Kur'anu i na kraju vrlo je mali broj onih koji prakticiraju i u svome životu primjenjuju njegove propise, učenja, poruke itd. A Kur'an je upravo najbolji mogući recept za uspjeh. Ako bismo analizirali uzroke uspjeha onih koji su uspješni, bez obzira da li su oni muslimani ili ne, primijetili bismo da oni primjenjuju ono što piše u Kur'anu a to je; racionalno korištenje vremena, maksimalno ulaganje truda, bavljenje naukom, preciznost, tačnost, požrtvovanost i zalaganje za ideju koja se slijedi. Ovo su neki od općenitih principa koje svako ko želi uspjeh i napredak mora primjenjivati u svom životu, bez obzira koje vjere bio, i to je opet ono što Kur'an traži od nas muslimana. Kada su se muslimani pridržavali toga uspijevali su, čim bi i makar malo skrenuli s tog puta bivali su kažnjeni poniženjem. Omer, r.a., je rekao:

”Mi smo narod kojeg je Allah, dž.š., učinio ponosnim i jakim sa islamom, tj. Kur'anom, kad god smo potražili snagu i ponos u nećem drugom mimo Kur'ana Allah, dž.š., nas je ponizio.”

Alija, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Pojavit će se smutnja koja će biti poput dijelova mrkle noći.” Alija, r.a., upita: “Allahov Poslaniče, gdje da potražimo izlaz?” Allahov Poslanik, s.a.v.s., reče: “U Allahovoj, dž.š., knjizi – Kur’anu; u njemu je pripovijest o onima koji su živjeli prije vas i nagovještaj onoga što će se desiti nakon vas. U njemu ćete pronaći presudu za vaše sporove; Kur’an je doista govor koji rastavlja istinu od neistine i on nije nikakva lakrdija. Ko ga zbog oholosti odbaci Allah, dž.š., će poniženim učiniti a ko bude tražio uputu u nečem drugom Allah, dž.š., će ga u zabludi ostaviti. Kur’an je pruženo Allahovo, dž.š., uže, jasno svjetlo i odraz mudrosti. On je knjiga koju nikakve strasti ne mogu izmijeniti  niti jezici u nju mogu laž ubaciti. Ničije mišljenje ne može nadmašiti njegove poruke a učenjaci se ne mogu zasititi njegove mudrosti. Pobožnjacima njegovo učenje nikada ne dosadi bez obzira koliko su ga puta proučili. Njegova čuda nikada ne prestaju, čak su i džini kada su čuli njegovo učenje rekli da su čuli Kur’an čije slušanje divljenje izaziva. Ko bude crpio znanje iz njega druge će nadmašiti, ko po njemu bude sudio bit će pravedan, ko po njemu bude radio bit će obilato nagrađen. Ko njemu bude pozivao bit će upućen na pravi put.”

Poštovani učenici! Mi smo među brojnim svojim vršnjacima dobili priliku da pohađamo školu u kojoj se kroz njene nastavne predmete sa više aspekata izučava Kur'an i njegove znanosti. Pored toga, u prilici smo učiti i Arapski jezik i na taj način steći privilegiju da Kur'an učimo i razumijevamo u njegovom originalu. Bez obzira šta ćemo studirati poslije medrese i čime ćemo se baviti Kur'an nam treba služiti kao svjetlo i vodilja koja će nam omogućiti da život na ovom svijetu proživimo časno, pošteno, uzdignute glave i ponosni što pripadamo vjeri islamu, što smo sljedbenici Kur'ana kojeg je poznati neprijatelj islama Velid ibn Mugire opisao sa riječima: ”On je poput stabla čije grane su okićene plodovima a korijen mu je stabilan i duboko u zemlji. Kur'an nadvisuje sve a njega ništa ne može nadvisiti. Logičnost njegovih značenja razara sve što je u suprotnosti njegovom učenju.” Onaj ko bude istinski sljedbenik Kur'ana okitit će se njegovim svojstvima i zračit će snagom koju on u sebi nosi.

Molim Allah, dž.š., da nam podari blagodat upornosti i nepokolebljivosti u slijeđenju pravog puta. Amin!

 

 

U Velikom Čajnu, 26.3.2021. godine

Hatib: Emman Haskić, IVa

Mentor: Hfz. Zijad Dervić