Search
Close this search box.

Dženan Handžić direktor medrese „Osman ef. Redžović“: Medresa je škola koja se ne pohađa, već škola u kojoj se živi

Medresa „Osman ef. Redžović“ u Čajangradu nedaleko od Visokog sa radom je počela u najtežem vremenu novije bh.historije, školske 1992/93.godine, iz male, neuslovne učionice, i naselja udaljenog nekoliko kilometara od prvih borbenih linija. Danas je to ustanova koja je u život ispratila preko 1.200 učenika, moderna škola čiji se kompleks prostire na 47.000m2 prostora i koja ima apsolutno sve najmodernije uslove za školovanje, ali i boravak učenika.

 

 

 

– Ove školske godine imamo nešto manje od 240 džaka iz 33 općine iz cijele BiH, koji žive i školuju se u našoj medresi. Posebno smo ponosni da imamo 60 učenika sa visočke općine, što je znak da smo svojim strpljivim radom stekli povjerenje lokalne sredine, ali smo ponosni i na sve naše učenike iz cijele zemlje, ali i one koji nam dolaze iz drugih zemalja. – priča direktor Dženan Handžić.

Posebnost ove škole je u savremenim metodama školovanja i stalnom ulaganju i inovacijama.

– Ritam života se temelji na islamskim principima, a pored toga nastavni plan daje širinu i omogućava da se naši učenici školuju na različitim univerzitetima. Posebno držimo do kvaliteta učenja stranih jezika, pa pored školskog, imamo i dodatne programe za usavršavanje engleskog, arapskog i turskog jezika. Učionice su moderno opremljene, sve posjeduju pametne table, a od nedavno imamo i astrofizičku sekciju, za čije potrebe smo nabavili i teleskop, a uskoro ćemo otvoriti i planetarijum. – kazao nam je Handžić.

 

 

 

Dolaskom u kompleks ove medrese čovjek stekne dojam da je došao u jedan mali grad, a medresa je upravo škola koja se ne pohađa, već u kojoj se živi. Veliku ulogu u razvoju ove ustanove imaju i brojni vakifi, pa ih je tako na vakifskoj ploči do danas uklesano 446, a radi se o fizičkim i pravnim licima koja su podržala razvoj prilozima večim od 3.000 KM.

– Svako ko na bilo kakav način, pa i lijepo riječju podrži ovaj naš projekat, prijatelj je naše kuće i naš vakif, a takvih je na hiljade. Nakon više od 25 godina rada i stalnog ulaganja mogu vam reći da nam je ostao još jedan kapitalni projekat, a to je opremanje sportske sale i time ćemo zaokružiti najveći dio planova razvoja ove ustanove. – pojasnio nam je direktor Handžić.

Na kraju, jako bitno je spomenuti sjajnu saradnju sa Franjevačkom klasičnom gimnazijom Visoko, koja se ogleda u stalnim posjetama, druženjima i zajedničkim projektima.

 

 

 

– Nama koji smo duhovni autoriteti u našim vjerskim zajednicama, primjer vjernicima, važno je da kroz saradnu šaljemo poruku uvažavanja. Mladima ne treba pričati o saradnji, treba surađivati, a mi to i činimo. Ponosni smo da svi gosti Franjevačke gimnazije posjete našu medresu, kao i naši gosti gimnaziju, a posebno je interesantno da upravo kroz te posjete mladi ljudi imaju priliku prvi put da se susretnu sa prostorom crkve i džamije. – istaknuo je direktor Medrese „Osman ef. Redžović“, Dženan Handžić.

Veliki broj nekadašnjih učenika medrese ostvario je zavidne karijere i uspjehe, a vrijedi pomenuti Aliju Avdukića, prvog Bošnjaka koji je doktorirao na Univerzitetu Durham (Engleska), a danas je šef katedre na Univerzitetu Lester (Leicester, Engleska), kao i Naidu Mujić, koja je doktorirala na PMF-u u Sarajevu, a danas je profesorica na Elektrotehnici.

visoko.co.ba