Search
Close this search box.

Dobrovoljno darivanje krvi: Ko spasi jedan ljudski život…

Facebook
Twitter
LinkedIn

darivanje krvi

Punoljetni đaci maturantskih odjeljenja Medrese „Osman-ef. Redžović“ već niz godina učestvuju u akcijama dobrovoljnog darivanja krvi. U četvrtak 05.12.2013. godine ova akcija koja se realizira u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu u FBiH po prvi put organizirana je u prostorijama Medrese.

U razgovoru sa gospodinom Purišević Hasibom, predsjednikom Crvenog križa Visoko saznali smo da su prethodne generacije odlazile u Visoko kako bi mogle darovati krv.

Prije samog darivanja, učenici su imali priliku poslušati kratko predavanje o darivanju krvi te uputama o samom činu darivanja. Nakon predavanja učenici su popunili prijave u kojima prihvataju da žele dati krv. Prvi uvjet da bi se dala krv je punoljetstvo. Svi učenici koji su ispunili taj uvjet su poslani na kratki ljekarski pregled, nakon kojeg su saznali krvne grupe te da li su u zdravstvenom stanju da daju krv.

U ovoj akciji učestvovala su tri tehničara, jedan ljekar te dvije animatorke. Od trideset i dva učenika kriterij su ispunili njih trinaest, a oni će dobiti knjižice dobrovoljnih davalaca krvi. Učenicima koji nisu ispunili uvjete za davanje krvi, obećan je ponovni dolazak u aprilu naredne godine.

Zahvaljujemo se Zavodu za transfuzijsku medicinu u FBiH i Crvenom križu Visoko na uspješnoj saradnji. Želimo im mnogo sreće u narednom radu uz nadu da će krv koju su dali učenici medrese spasiti nekome život, i da će oni time steći nagradu za pomoć drugima koju je Allah dž.š. obećao u Kur'anu:

„(…) ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini – kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva – kao da je svim ljudima život sačuvao …“ (Kur'an, El-Maide, 32. ajet).

Sumejja Šarić
Merjem Meša