Search
Close this search box.

Arapski jezik – korak naprijed

 Posjetom visoke delegacija iz Kraljevine Bahrejn, predvođene gospodinom Ahmedom Al Abrasom i direktorom Abras Company d.o.o. Visoko, gospodinom Kemalom Bakovićem, ozvaničen je početak realizacije projekta  interaktivnog kursa arapskog jezika za dvadeset učenika i učenica Medrese „Osman-ef. Redžović“ koji će se realizirati u periodu od naredne tri godine.

Direktor Medrese, gospodin Dženan Handžić, zahvalio se gostima na iskazanom interesu za partnerskim učešćem u projektu, kao  i budućoj saradnji u ovom i sličnim projektima, koji su od velikog značaja za obogaćivanje i unaprjeđenje odgojno-obrazovnog procesa u Medresi.

– U saradnji sa Ambasadom SAD u Bosni i Hercegovini u našoj školi se već punih devet godina realizira veoma uspješan „Access“ program učenja engleskog jezika za nadarene đake. Odavno postoji želja, a i potreba za sličnim programom na arapskom jeziku. Zahvalni smo gospodinu Al Abrasu što je prepoznao kvalitet programa koji su osmislili i pripremili naši profesori, i odlučio ga podržati, kazao je direktor Handžić, iskazujući nadu da je ovaj projekt samo početak dugoročne saradnje.

Nakon radnog sastanka upriličen je susret sa budućim polaznicima kursa arapskog jezika. Tom prilikom gospodin Ahmed Al Abras iskazao je zadovoljstvo preuzetom obavezom podrške ovom projektu i poželio učenicima uspješan rad i sticanje znanja za koje slijedi nagrada na ovom i budućem svijetu.

Pored afirmacije i popularizacije savremenog arapskog jezika, projekat ima za cilj uspostavljanje bliskih naučnih i kulturnih veza sa pojedincima i institucijama iz arapskog svijeta, kao i jačanje saradnje sa prijateljima naše domovine u arapsko-islamskom svijetu.