Search
Close this search box.

Održani Dani bosanske kulture

Facebook
Twitter
LinkedIn

dan  drzavnosti 2015I ove godine, u medresi je, na već tradicionalan način obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine, mnogobrojnim i raznovrsnim sadržajima. Bogat program ovog značajnog datuma iz naše historije, prema riječima direktora medrese „Osman-ef.Redžović“ prof. Dženana Handžića, je imao za cilj ponuditi sadržaje koji sa različitih aspekata prikazuju bogatsvo bosanske kulture i tradicije.

Program je počeo u utorak, 17. 11. u amfiteatru medrese predavanjem emeritusa Envera Imamovića sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Profesor Imamović je govorio o velikom značaju povijesti Bosne i Hercegovine u cjelokupnoj evropskoj historiji, zatim o prvim tragovima postojanja Bosne kao jedne kulturne civilizacije u povijesti, te je učenicima i učenicama medrese na jedan veoma slikovit i interesantan način približio važnost poznavanja historije naše domovine. Ako je suditi po reakcijama učenika na ovo predavanje koje su saslušali sa velikom pažnjom, predavač je uspio ostaviti veoma snažan dojam na njihovu svijest po pitanju ljubavi prema domovini.

Sutradan 18.11. u amfiteatru medrese učenici su imali priliku prisustvovati projekciji dokumentarnog filma „Bosna i Hercegovina, zemlja vakufa“ i tako se upoznati sa bogatom historijom vakufa u našoj domovini, ali i izazovima sa kojima se Vakufska direkcija suočava u pokušajima da vrati Islamskoj zajednici vakufe koji su nacionalizirani u prethodnom periodu.

Program je nastavljen u ponedjeljak, 23.11. organizovanjem projekta pod nazivom „Čari bosanske kuhinje“. U kuhinji medrese održana je degustacija bosanskih jela. U saradnji sa našim đacima, njihovim roditeljima i majstorima kuhinje na degustaciji su ponuđena bosanska jela. Tom prilikom kraće predavanje o karakteristikima bosanske kuhinje održao je poznati kuhar bosanskih jela Šabanović Ejub-Ake, koji je za ovu priliku pripremio tradicionalne delicije naše kuhinje i njima počastio učenike.

Utorak, 24.11. bio je rezerviran za projekat „Dan muzeja“. Učenici koji idu na izbornu nastavu iz historije, su sa profesorom Emirom Uzunalićem i još nekoliko profesora išli u obilazak tri najpoznatija muzeja u Sarajevu (Tunel spasa na Butmiru, Zemaljski muzej, Muzej Alije Izetbegovića). Učenici su u svakom od posjećenih muzeja odslušali po jedno kratko historijsko predavanje, koje je održao profesor historije u medresi, Emir Uzunalić. Prisutnima se Tunelu spasa obratio i Harun-ef. Hodžić, i održao veoma emotivno i zapaženo predavanje.

Program je završen 25.11., centralnom svečanošću i priredbom u amfiteatru medrese. Prisutni su mogli uživati u programu koji su pripremili članovi horske, literarne i dramske sekcije. Prikazan je i kratki dokumentarno-igrani film koji su snimili članovi historijske sekcije pod mentorstvom prof. Uzunalića. Prigodnim obraćanjima prisutnim obratili su se direktor Medrese Dženan Handžić i prof. Džemal Salihspahić, a prof. Emir Uzunalić je održao historijski čas, čime su dani bosanske kulture u Medresi i završeni.

Šanjta Mehdi IVa