Search
Close this search box.

Promovirana knjiga “Muhammed a.s. – poslanik čovječanstvu”

Facebook
Twitter
LinkedIn

promocija knjige mirze mesicaU četvrtak, 12. novembra, u amfiteatru Medrese „Osman ef. Redžović“ održana je promocija knjige „Muhammed, a.s., -poslanik čovječanstvu“ autora mr. sci. Mirze ef. Mešića, imama Islamskog centra i profesora u Islamskoj gimnaziji „Dr. Ahmed Smajlović“ u Zagrebu. Promotori knjige su bili direktor Medrese, Dženan ef. Handžić, zatim dr. Nezir Halilović i Mirsad ef. Mahmutović, a o knjizi je govorio i njen autor.

Promotori su u svojim obraćanjima iskazali vrijednost i važnost postojanja knjige kao što je ova, te su učenicima medrese uputili mnoge korisne poruke. U uvodnom obraćanju, direktor Medrese, prof. Dženan Handžić je istakao neke zanimljive činjenice vezane za knjigu i za samog pisca:

– Počašćeni smo što možemo učestvovati u promociji ove značajne knjige, čiji je autor poznat kao izraziti islamski aktivista, i koji se istakao u radu sa mladim ljudima i komunikaciji sa pripadnicima drugih religija u Zagrebu, a i šire.

Istaknut je značaj obrađene teme u kontekstu bošnjačkog bavljenja sirom općenito, ali i originalnog, holističkog pristupa temi:

– Autor se nije ograničio samo na Poslanikov, a.s., životopis, nego je epizode iz njegovog života povezao sa modernim vremenom i usput odgovorio na mnoge nedoumice o islamu sa kojima se susreću i muslimani i nemuslimani. Autor je u potpunosti uspio odgovoriti zadatom cilju, a to je predstaviti Muhammeda a.s. kao poslanika čitavom čovječanstvu. Zato ovo djelo ponosno možemo stajati uz tri velika imena naših autora koji su ranije napisali djela o Poslanikovom životu – zaključio je u svom izlaganju direktor Handžić.

Pozitivne ocjene o autorovom pristupu zadatoj temi dao je i doc. dr. Nezir Halilović, inače jedan od recenzenata ove knjige.

– Pisac je uložio nekoliko godina svog života u pisanje ovako časnog i važnog djela, i svijetla obraza možemo kazati da je ovo djelo jedno od najboljih knjiga vezanih za siru Poslanika a.s., sa kojim se na našim prostorima možemo sresti. Čitanjem knjige, vidimo da je Mirza ef. ispunio naša visoka očekivanja, koja najavljuje u samom naslovu. Knjiga je sama po sebi pisana na interesantan način, te se bavi mnogim pitanjima koja su aktuelna danas, ali sve kroz prizmu života Poslanika a.s. – kazao je dr. Halilović.

Na kraju se prisutnima obratio i autor knjige.

– Glavni motiv pisanja ove knjige jeste da prije svega nemuslimane ili one koji nedovoljno poznaju islam upoznam sa ličnošću Muhammeda a.s., sa njegovim mnogobrojnim vrlinama, i da naglasim zašto mi muslimani volimo i slijedimo Poslanika a.s. Knjigu sam namijenio i samim muslimanima, da ih iznova podsjeti i da osvježi njihovo znanje, jer je važno znati mnogo o Muhammedu a.s. Činjenica je da mi svi govorimo da volimo islam i poslanika Muhammeda a.s., a veoma malo znamo o njemu – istakao je mr. sci Mirza ef. Mešić, ne krijući zadovoljstvo pažnjom koju je knjiga izazvala kod učenika i gostiju koji su prisustvovali promociji, među kojima je bio i Alem ef. Crnkić, imam u Sisku, Hrvatska.

Na kraju, važno je istaći da je knjiga autorov vakuf za izgradnju džamije u Sisku, i da su sva sredstva od njene prodaje usmjerena u tu svrhu. prodaje ove knjige idu za izgradnju Islamskog centra i džamije u Sisku.

 

Šanjta Mehdi, IVa