Zemzem

Članove redakcije lista učenika Gazi Husrev-begove medrese “Zemzem” možete kontaktirati putem email adrese zemzem@medresa.ba

Historijat

Foto: ZemzemOslanjajući se na tradicionalne forme i sadržaje rada i djelovanja Medrese prije Drugog svjetskog rata, obnavlja se rad đačkog udruženja koje nosi naziv “Gazi Husrev-beg”, obnavlja rad horske sekcije, pokreće đački list “Zemzem”, osniva sekcija hifza i iniciraju mnoge druge aktivnosti koje će pojedinačno i sve zajedno utisnuti trajni pečat na njen budući rad i djelovanje, ali i mnogo šire. Preko svog udruženja učenici su dobili priliku da se aktivnije uključe u organizaciju ukupnog života i rada u Medresi i izravno učestvuju u rješavanju svih školskih i internatskih problema, ostvaruju suradnju s nastavničkim vijećem škole, kao i sa kulturnim, humanitarnim, sportskim i drugim društvenim organizacijama u Sarajevu. Udruženje je organizator i brojnih tribina, kulturnih i zabavnih večeri, zajedničkih izleta i ekskurzija, brojnih posjeta pozorištima, muzejima i bioskopima, različitih dobrovoljnih akcija, itd. Konačno, udruženje je 1968. godine pokrenulo i đački list “Zemzem”, prvi list koji se u okvirima Islamske zajednice pojavio u vrijeme komunizma.

Sa “Zemzemom” su učenici Medrese obnovili tradiciju svojih medresantskih kolega iz predratnog perioda kada je u različitim intervalima, izdavano nekoliko listova: “Zidne novine”, “Softa”, “Razonoda”, “Bosanac” i “Mladi polumjesec”. Posebnu pomoć kod pokretanja “Zemzema” učenici su dobili od tadašnjeg direktora Tulića, profesora Kasima Hadžića i vaspitača Muhameda Radončića.

“Zemzem” s promjenljivim kvalitetom izlazi do danas, čuvajući svoju čitalačku publiku, standardni tiraž i, manjeviše, istu koncepciju. Učenici uglavnom pišu o različitim vjerskim temama, problemima mladih i školskom životu. Promijenio je do sada više od 25 urednika. Mnogi od njih su danas istaknuti naučni, kulturni, politički i drugi javni radnici. Među prve sarajevske šehide u proteklom ratu, braneći svoj narod i državu od agresije, upisao se i Šljivo Ismet, bivši urednik “Zemzema”.

Izvor: Hfz. Mahmud Traljić, Zijad Ljevaković…, Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu: 450 generacija, Izdavač: Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu, 2000., str. 82-83.

 

Preporučujemo

  • Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
  • Ministarstvo za obrazovanje, kulturu i mlade Kantona Sarajevo
  • Gazi Husrev-begov vakuf
  • Gazi Husrev-begova biblioteka
  • Radio BIR