skip to Main Content
Počela nova školska godina

POČELA NOVA ŠKOLSKA GODINA

Nakon nešto duže ljetne pauze od uobičajene, uzrokovane spajanjem ramazana sa ljetnim raspustom, u ponedjeljak, 3. septembra učenici su se vratili u školske klupe i započela je nova školska 2018/2019. godina.
Početku nastave prethodio je prijem učenika u đački dom u nedjelju, 2. septembra. U skladu sa tradicijom, poslije ikindije namaza upriličen je roditeljski sastanak za roditelje učenika prvog razreda. Njima se u školskom amfiteatru nakon proučenog ašereta obratio direktor Medrese, mr. Dženan Handžić. Iskazao je zahvalnost roditeljima na ukazanom povjerenju, istakao značaj zdravog ambijenta kakav je Medresa, za optimalan intelektualni, moralni i duhovni razvoj mladih ljudi. Bilo je riječi i o Ugovoru o školovanju i smještaju u đačkom domu koji potpisuju roditelji, a kojom su regulirana međusobna prava i obaveze, među kojima su i obaveze pridržavanja Kućnog reda, hanefijskog mezheba i redovnog izvršavanja finansijskih i drugih obaveza prema Medresi.
Učenike i roditelje su kratko poselamili i zaželjeli dobrodošlicu u Medresu i pomoćnici direktora, mr. Amela Numanagić i prof. Dženan Rezaković. Nakon toga, roditelji su upućeni u matične učionice gdje su ih dočekali odjeljenski odgajatelji i razrednici, profesorice Amina Dizdar i Amina Uzunović, te hfz. Nijaz Aganhodžić i hfz. Zijad Dervić. Oni su im dali detaljne informacije i upute potrebne na početku školovanja u Medresi.
Prvi dan nastave započet je svečano, u školskom amfiteatru, intoniranjem državne himne i učenjem ašereta. Nakon toga je, u skladu sa instrukcijom iz Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK održan historijski čas posvećen bosanskom banu Kulinu i njegovoj vladavini. Čas je održao profesor historije, Emir Uzunalić, i tom prilikom govorio o značaju Povelje Kulina bana izdate Dubrovčanima 29. augusta 1189. godine, što je ujedno i datum koji se obilježava kao Dan Zeničko-dobojskog kantona. Učenicima se obratio i direktor Medrese, još jednom im zaželio dobrodošlicu i ukazao na značaj kontinuiranog učenja i pridržavanja pravila Kućnog reda, kao osnovnih preduvjeta za postizanje dobrih odgojno-obrazovnih rezultata.
Poseban ton prvom danu nastave u novoj školskoj godini dala je zvanična posjeta direktora Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH, Ibrahima ef. Begovića i šefa Odjela za srednje obrazovanje u Upravi, Seida ef. Eminovića. Gosti su u pratnji direktora i njegovih pomoćnika posjetili učenike i učenice prvih i četvrtih razreda i zaželjeli im mnogo uspjeha u novoj školskoj godini. Nakon toga upriličen je i kratki sastanak sa članovima Nastavničkog vijeća. Direktor Uprave za obrazovanje i nauku je istakao činjenicu da su dobri rezultati i permanentan razvoj karakteristike po kojima je Medresa postala prepoznatljiva, te izrazio nadu da će kolektiv na čelu sa direktorom ustrajati na tom putu uspjeha.
Svim našim učenicima i učenicama, njihovim roditeljima, nastavnom osoblju i prijateljima Medrese još jednom želimo uspješnu novu školsku godinu, moleći Allaha dž.š. da nam na tom putu pomogne.

Ako zelite dodatnih slika sa prijemnog ispita posjetite nasu fb stranicu.

Back To Top
Search